Janneke Vreugdenhil SLA

None

Jop, Nina en Ida eten geen tarwe, geen geraffineerde suikers en geen koemelkproducten. Ze zijn ervan overtuigd dat je daar gezonder van wordt. Jop, Nina en Ida dromen van een wereld waarin iedereen genoeg kennis en middelen heeft om zichzelf te voeden met pure voeding. Een wereld waarin mens en dier goed behandeld worden en de natuur in optimale balans is. Dat is nogal een droom, en dat geven Jop, Nina en Ida ook zelf toe. Maar, schrijven ze in het voorwoord van SLA, hun eerste kookboek, „wij denken dat elke stap in de goede richting er één is.”

Dat laatste is een onbetwist feit natuurlijk. In

tegenstelling tot de overtuiging dat een tarwe-, suiker- en koemelkvrij dieet gezonder is. Dat is een geloof. Niemand heeft het tot nu althans weten te bewijzen, en gezien de hoog oplopende discussies hierover onder wetenschappers zal het ook nog wel even duren voordat we het weten. Als het al ooit komt vast te staan, want de invloed van voeding op onze gezondheid is verdraaid lastig te onderzoeken. En dus rommelen we voorlopig allemaal maar wat aan op onze eigen manier.

Omdat steeds meer mensen soortgelijk geloof aanhangen als Jop, Nina en Ida, en omdat het altijd interessant is om eens een kijkje in andermans keuken, rommelen we de komende week mee met het idealistische drietal. Twee jaar geleden openden ze een biologisch eettentje aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. Met succes, want inmiddels kent SLA vijf vestigingen in de hoofdstad. Je kunt er je eigen salade samenstellen uit een uitgebreide salad bar, lunchen met haverbrood en huisgemaakte hummus en smoothies drinken op basis van havermelk. Voor koemelk diehards serveren ze trouwens wel gewone, biodynamisch melk in de cappuccino.

Of u zich daadwerkelijk gezonder gaat voelen aan het einde deze week kan ik niet beloven, wel dat we smakelijk gaan eten. Want de recepten van SLA zijn creatief en spannend, met onverwachte combinaties, veel verse kruiden en frisse smaken. Wat ze ook zijn, is behoorlijk lang en bewerkelijk. Daarom ga ik u 1 recept, voor een salade van bladspinazie met Libanese lamsgehaktballetjes en waterkersdressing, in 3 achtereenvolgende dagen voorschotelen.

Vrijdag sluiten we af met een recept voor kersen-chocoladetaart. Een rauwe, koemelk-, tarwe- en suikervrije kersen-chocoladetaart dan hè. Dat u dat vast weet.

    • Janneke Vreugdenhil