‘Imtech staakt betalingen na mislukte gesprekken met financiers’

De gesprekken tussen Imtech en zijn financiers zijn wederom stukgelopen. De aandelenkoers van het installatiebedrijf stond twee uur na opening ruim 18 procent in de min.

Het bedrijfslogo op het Imtech-hoofdkwartier van het Duitse Hamburg
Het bedrijfslogo op het Imtech-hoofdkwartier van het Duitse Hamburg Foto: EPA / Daniel Bockwoldt

De gesprekken tussen Imtech en zijn financiers zijn wederom stukgelopen. Dat maakt het noodlijdende Goudse installatiebedrijf vanmorgen bekend in een kort persbericht.

De gesprekken zijn volgens een woordvoerder nog gaande. Het streven is om ‘zo veel mogelijk van de groep bij elkaar te houden’.

Update 13.54 uur: De Telegraaf meldt dat Imtech-medewerkers per mail de opdracht hebben gekregen nieuwe verplichtingen te vermijden.

Een woordvoerder van Imtech kan desgevraagd geen commentaar geven op de berichtgeving.

Alle opties liggen op tafel

Imtech zag al meerdere gesprekken over noodfinanciering mislukken. De belangrijke Duitse tak van het bedrijf kwam in grote betalingsproblemen en moest vorige week faillissement aanvragen.

Alle opties liggen nu op tafel voor het moederbedrijf, waaronder uitstel van betaling. De waarde van het aandeel Imtech verdampte de afgelopen dagen; de koers daalde met 75 procent.

De koers van het aandeel Imtech stond rond 13.30 uur op 47 eurocent. Dat is zo’n 33 procent lager dan het slot van afgelopen vrijdag.

Faillissement dreigt als noodfinanciering uitblijft

De Nederlandse multinational met 22.000 werknemers heeft op korte termijn minimaal 75 miljoen euro nodig. Daarover is het in onderhandeling met zijn financiers, veertig in totaal. Als Imtech geen geld krijgt, dreigt faillissement.

Twee weken geleden meldde Imtech dat er, op wat kleine details na, een noodkrediet ter waarde van 75 miljoen euro zou zijn overeengekomen. Deze details bleken lastiger dan gedacht, waardoor vorige week het bericht naar buiten kwam dat dit noodpakket van tafel was.

Het installatiebedrijf, ooit een oogappeltje van Nederlandse beleggers, verkeert al twee jaar in de problemen. Imtech wordt geplaagd door de gevolgen van een te snelle uitbreiding. Bovendien wordt het bedrijf achtervolgd door een boekhoudschandaal in Duitsland en een afschrijving van 100 miljoen op een pretpark in Polen.

    • Sjoerd Klumpenaar