Had je je nou maar aan de Erasmus Universiteit ingeschreven

Foto ANP

Ga jij vandaag naar Kenny B. luisteren in Groningen, de hele middag door Leiden touren of dansen in Tivoli? Gefeliciteerd, je gaat studeren. En best leuk, al die nieuwe plekken/mensen/drankjes die je gaat ontdekken. Maar is jouw universiteit wel dé weg naar een toppositie in het Nederlands bedrijfsleven?

Als je de KEI-week in Groningen gaat doen misschien wel. Maar de beste kansen heb je in Rotterdam, blijkt uit een analyse van NRC Q. Daarbij is gekeken naar de academische achtergrond van alle 250 bestuurders van bedrijven uit de belangrijkste beursindexen van Nederland (AEX, Midkap en Smalcap). Van 240 was de belangrijkste studie te vinden.

Winnaar: Erasmus Universiteit Rotterdam

Grootleverancier van bestuurders (26 in totaal) is de Erasmus Universiteit. Ruim 1 op de 10 bestuurders haalde zijn doctoraal - wat nu de master is - in Rotterdam. Populaire studies: bedrijfskunde, economie en fiscaal recht.

Bekende alumni van de Erasmus Universiteit:

Ook de Rijksuniversiteit Groningen (6,7 procent) en de VU in Amsterdam (5,8 procent) leveren relatief veel bestuursleden, vooral vanuit de economie-faculteiten.

Klik of tap op de getallen om door de grafieken te navigeren

Nederland vs. buitenland

140 van de 240 bestuurders (62 procent) studeerden af in Nederland. Van de buitenlandse universiteiten is Harvard het meest prominent (7 bestuurders). Zo is bijvoorbeeld Erik Engstrom, CEO van uitgever RELX, een alumnus van de vermaarde Amerikaanse universiteit.

Ook relatief populair: Insead, London School of Economics, de Gentse universiteit en Oxford, waar Frits van Hout, lid van het Raad van Bestuur van ASML, een master Theoretische Natuurkunde deed.

Dus heb je nu ‘verkeerd’ gekozen, dan kun je altijd nog proberen daar je master te doen. Niet te veel laten afleiden dan, hè.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat 58 procent van de bestuurders in Nederland afstudeerde, dat is 62 procent.

    • Guus Ritzen
    • Anna Vossers
    • Yordi Dam