Google splitst zich op, brengt zich onder bij nieuw bedrijf Alphabet

Een ongedateerde foto van het datacentrum van Google in Douglas County, in de Amerikaanse staat Georgia.
Een ongedateerde foto van het datacentrum van Google in Douglas County, in de Amerikaanse staat Georgia. Foto EPA / Google handout

Techgigant Google splitst zichzelf op en wordt als dochterbedrijf onderdeel van een nieuw moederconcern met de naam Alphabet. Dat heeft oprichter en CEO Larry Page vanavond onverwacht aangekondigd. Page gaat leiding geven aan Alphabet en stapt terug op topman van Google.

Mede-oprichter Sergey Brin wordt met Page medeverantwoordelijk voor Alphabet. Sundar Pichai, eerder verantwoordelijk voor besturingssysteem Android en browser Chrome, gaat het onderdeel Google aanvoeren.

Economieredacteur Wouter van Noort vindt Googles stap niet verrassend, maar noemt het wel een “Big Bang”:

Het laat zien dat Google nu serieus geld wil gaan verdienen met zijn experimenten, zoals de zelfrijdende auto, bezorging met drones, contactlenzen die glucose meten voor diabetici en Google Glass. Die moeten allemaal “lettertjes” in het Alphabet gaan worden.

Google wilde teveel

De opsplitsing van activiteiten en het onderbrengen daarvan onder één grote paraplu moet het bedrijf overzichtelijker en de verantwoordelijkheden duidelijker maken. De internetactiviteiten blijven bij Google, de zorgproducten worden ondergebracht bij Life Sciences en de biotech-experimenten worden onder de naam Calico voortgezet.

Larry Page schrapte toen hij in 2011 opnieuw topman werd – hij verving destijds Eric Schmidt – een hoop projecten om Google minder gefragmenteerd te maken. Sindsdien deed Google zoveel overnames dat fragmentatie opnieuw dreigde, schreef economie- en techredacteur Marc Hijink vorig jaar al op NRCQ.

Europees Parlement

De oprichting van Alphabet moet ook vooral in het licht gezien worden van het onderzoek van het Europees Parlement naar de dominantie van het internetbedrijf van vorig jaar, vindt Van Noort.

Het maakt opsplitsing van het bedrijf in losse activiteiten eenvoudiger. Niet dat dat de ambitie is van Larry Page, dat blijkt wel uit zijn blog, maar afzonderlijke bedrijfsonderdelen kunnen nu gemakkelijker los van elkaar bestuurd worden.

Overnames

Een greep uit de overnamen en nieuwe terreinen van Google Alphabet (Quartz heeft een veel langere lijst, op alfabetische volgorde):

  • communicatietechnologiebedrijf Motorola, de grootste overname
  • de Tango tablet-pc - kan diepte waarnemen en kent je locatie in een ruimte.
  • Boston Dynamics - jong bedrijf dat angstaanjagende robots ontwerpt
  • Nest - bouwer van thermostaten die je gedrag ‘leren’ en daarop automatisch de temperatuur aanpassen.
  • Skybox Imaging - satellietenbouwer die hoge resolutiefoto’s van de aarde gaat maken met een netwerk van 24 satellieten.
  • Dan zijn er nog de wearables (draagbare gadgets zoals smartwatches), met speciaal daarvoor ontwerpen varianten van besturingssysteem Android
  • Vergeet ook de (zelfrijdende) auto niet. Google sloot overeenkomsten met veertig automerken die het multimediasysteem Android Auto in het dashboard willen koppelen met navigatie via Google Maps en alle apps die op een Android-telefoon staan.

De aankondiging zorgde voor veel verwarring, verbazing en ook grappen. Getuige enkele reacties op Twitter:

Twitter avatar ampressman Aaron Pressman Been covering Wall Street M&A, restructurings, spinoffs, tracking stocks since 1989. Read Google Alphabet & thought it was April Fool’s joke
Twitter avatar LanceUlanoff Lance Ulanoff Watching the creation of #Alphabet is like seeing a new island bubble up in the Pacific. Monumental, beautiful, uncharted. #Google
Twitter avatar eastdakota Matthew Prince Google -> Alphabet: “It’s kind of like Beyoncé calling herself Multiplication, but still singing the same stuff.” http://t.co/p32JprYqkJ
Twitter avatar CaseyNewton Casey Newton At the risk of hyperbole, this is the craziest goddamned thing that has ever happened
Twitter avatar LamyaeA Lamyae Ff Googlen wat Alphabet is. #shakeup