Foxconn passeert China met nieuwbouw in India

De Taiwanese elektronicagigant Foxconn gaat 5 miljard dollar (zo’n 4,6 miljard euro) investeren in onderzoeks- en productiefaciliteiten in de Indiase regio Maharashtra. Dat maakten Indiase regeringsfunctionarissen en Foxconn afgelopen weekend bekend.

De nieuwe vestiging van het Taiwanese bedrijf, bekend als fabrikant van smartphones en tablets van Apple, moet in de buurt komen van Mumbai of Pune, beide miljoenensteden. De miljardeninvestering zou zo’n 50.000 banen opleveren.

De keuze van Foxconn voor India is een overwinning voor de nieuwe premier Narendra Modi, die sinds zijn aantreden vorig jaar het initiatief ‘Make in India’ startte. Daarmee wil het land meer industrie aantrekken. India gaat hiermee nadrukkelijker de concurrentie aan met China, waar Foxconn tot nu toe de meeste van zijn fabrieken bouwde.

Onder meer vanwege stijgende lonen en toenemende arbeidsconflicten zijn veel bedrijven de laatste tijd minder happig op grote investeringen in China. India en landen als Vietnam en Indonesië profileren zich als goedkopere alternatieve vestigingsplaatsen.

Eerder al presenteerde Foxconn plannen om de komende vijf jaar meer in India te investeren. Het bedrijf doet dat vooral voor simpel werk, gericht op de fabricage van elektronica voor de Indiase markt. Verschillende telefoonfabrikanten maken gebruik van de productiefaciliteiten van Foxconn.