FNV’er wil SP-voorzitter Marijnissen opvolgen

Ron Meyer concurrent voor Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Vandaag maakt FNV’er Ron Meyer zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de SP bekend. Hij heeft zich zelfstandig gekandideerd, benadrukt Meyer. Maar hij „hoopt natuurlijk wel” dat het partijbestuur hém aanwijst als beste kandidaat. Tot nu hoe heeft hij één concurrent: Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Afgelopen maanden heeft Meyer, vertelt hij aan de telefoon, veel met partijleider Emile Roemer en huidig voorzitter Jan Marijnissen gesproken over „de staat van de partij”.

En, waar moet het heen met de SP?

„Ik verkeer in de luxe positie dat de partij een uitstekend fundament heeft. We zijn de grootste op links en de grootste oppositiepartij. De SP is van een kleine splinterpartij die ooit lokaal de revolutie wilde ontketenen, uitgegroeid tot dé partij die landelijk tegenwicht biedt aan het destructieve neoliberale bezuinigingsbeleid. We halen onze kracht uit de buurten. Die basis moeten we verder uitbouwen. Dat komt neer op een combinatie van activisme, lef en bestuursverantwoordelijkheid.”

Toch verloor de SP vorig jaar ook leden, net als de meeste partijen.

„Vast. Maar volgens mij zijn we lokaal nog steeds hartstikke zichtbaar. Ik vind dat je naar de langere termijn moet kijken, in alle rust en realiteit. Dan zie ik dat mensen veel strijdbaarder zijn dan menigeen denkt. Of het nou in de schoonmaakbranche is of in de distributie, of de jongeren waar ik nu mee werk in de campagne om het minimum jeugdloon af te schaffen. Zij geloven wél in verandering.”

Heeft u genoeg ervaring om op landelijk niveau mee te draaien?

„Binnen de SP heb ik alle lokale geledingen gezien. Ik ben begonnen in de SP-hulpdienst, voor mensen die in de problemen zitten. En bij de FNV heb ik als bestuurder en campagneleider veel landelijke ervaring opgedaan. Volgens mij is het belangrijkste dat je met je poten in de modder blijft staan en je altijd bewust blijft van wat er bij mensen en in buurten speelt. Anders ben je binnen de kortste keren een tweede Partij van de Arbeid.”

Ook de SP moet bij meeregeren concessies doen, toch?

„Ik zou het willen omdraaien. In Heerlen zitten wij al tien jaar onafgebroken in de coalitie en ónze ideeën zijn dominant. Niet voor niets is Heerlen uitgeroepen tot sociaalste stad van Nederland. Wij zijn er de grootste, de VVD en het CDA volgen ons. Niemand in Heerlen is tegen de sociale verbeteringen die wij doorvoeren. We trekken er miljoenen voor uit om de thuiszorg op peil te houden, en daar zijn ook de partijen ter rechterzijde niet tegen. Wij kunnen ónze ideeën dominant maken, ook landelijk. Bij de PvdA zie ik nu precies het omgekeerde gebeuren: wat de VVD wil, is dominant geworden.”

    • Annemarie Kas