FNV’er Meyer wil SP-voorzitter Marijnissen opvolgen

Meyer op een archieffoto uit 2012 tijdens een demonstratie voor een betere cao voor schoonmakers in Den Haag.
Meyer op een archieffoto uit 2012 tijdens een demonstratie voor een betere cao voor schoonmakers in Den Haag. Foto ANP / Phil Nijhuis

FNV’er Ron Meyer wil voorzitter van de SP worden. Vandaag maakt hij zijn kandidatuur bekend. Meyer heeft zich zelfstandig gekandideerd, benadrukt hij. Maar hij “hoopt natuurlijk wel” dat het partijbestuur hém aanwijst als geschiktste kandidaat. Het partijbestuur zal een favoriete kandidaat aan het congres voordragen. Eind november stemmen de afgevaardigde leden over de opvolging van vertrekkend voorzitter Jan Marijnissen.

SP-leden hebben tot woensdag de tijd om zich aan te melden. Tot nu toe heeft Meyer één concurrent: Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen, zij meldde zich vorige week aan als kandidaat. Nu Gesthuizen en Meyer zich hebben gekandideerd, lijkt voor het eerst in de geschiedenis van de partij een serieuze verkiezingsstrijd te ontstaan over het voorzitterschap. Hoe de partij de campagne tussen de kandidaten precies gaat organiseren, is nog onduidelijk.

‘SP heeft uitstekend fundament’

Meyer is sinds 2006 fractievoorzitter van de SP in Heerlen. De SP zit daar al tien jaar in de coalitie. Meyer zegt vandaag in een interview met NRC dat hij de afgelopen maanden dat hij veel met partijleider Emile Roemer en Marijnissen gesproken heeft over “de staat van de partij”. Meyer zegt dat de SP “een uitstekend fundament heeft” en dat de socialisten hun kracht halen uit de buurten:

“Die basis moeten we verder uitbouwen. Dat komt neer op een combinatie van activisme, lef en bestuursverantwoordelijkheid.”

Lees ook: het hele interview met Meyer in NRC Handelsblad.