EU trekt geld uit voor groeiende migrantenstroom

De Europese Commissie trekt 2,4 miljard euro uit om lidstaten te helpen met de vele vluchtelingen die momenteel naar Europa trekken. Het geld is enerzijds bedoeld om de opvang van migranten te verbeteren, maar ook om de beveiliging van de grenzen te versterken. Dat maakte de Europese Unie vanmiddag bekend.

Landen die het meest met vluchtelingen in aanraking komen, kunnen rekenen op de grootste bijdrage. Zo kan Griekenland rekenen op 474 miljoen euro en is voor Italië een bedrag van ruim 550 miljoen euro uitgetrokken. Maar ook landen zoals Finland, Zweden en Estland kunnen rekenen op een bijdrage.

Het geld is volgens verantwoordelijk eurocommissaris Dimitris Avramopoulos bedoeld om landen te helpen bij “nooit eerder vertoonde uitdagingen op het gebied van migratie en veiligheid”. Hij zegt:

“De EU zet nu stevige stappen om het verwerken van de migratiestromen te verbeteren, samenwerking aan te moedigen en om Europa beter te beveiligen voor georganiseerde misdaad en terrorisme.”

Geld verdeeld via twee programma’s

De geldbedragen worden verstrekt via twee Europese programma’s. De eerste daarvan is gericht op het beveiligen van grenzen, onder meer door de samenwerking tussen lidstaten te verbeteren. Dat moet helpen bij de aanpak van onder andere terrorisme, radicalisering, drugshandel en mensenhandel.

Het tweede programma is bedoeld voor het verbeteren van de opvang van de vluchtelingenstromen, die sinds dit voorjaar ongekend groot zijn. Ook kan dat geld gebruikt worden voor de integratie van vluchtelingen of om ze te begeleiden bij de terugkeer naar hun eigen land.

    • Joost Pijpker