Eindelijk op de bank met een serie

De zomervakantie biedt tijd om te kijken. Welke langlopende of nieuwere tv-series zijn de moeite waard om in te halen?

None

1 Game of Thrones Als er één serie is die de vakantie vervangt, is het GoT: exotische oorden, duistere intriges en ruige seksscènes. De fantasyserie gebaseerd op de boeken van George R.R. Martin – waarvan het vijfde seizoen in april bij betaalzender HBO uitkwam – kan de kijker inmiddels zo’n 92 uur zoet houden. Waar het over gaat? Zelfs fans hebben moeite het na te vertellen. Om het in één zin samen te vatten: families strijden om de troon en nemen deel aan een eindeloze machtsstrijd. Een eeuwenoud thema waar Suetonius en Shakespeare al graag over schreven. Waarom GoT zo goed is? Dat heeft te maken met het indrukwekkende camerawerk, de adembenemende locaties (van Dubrovnik tot Sevilla), de snelle plotwendingen en de spitsvondige dialogen. Met als leukste acteur de licht ontvlambare dwerg Tyrion Lannister (Peter Dinklage) die met zijn cynisme de toeschouwer telkens wijst op de absurditeit van het menselijk bestaan.

2 Orange is the New Black Dé grote hit van Netflix. Vlak voor de lancering van het derde seizoen werd op Times Square in New York geadverteerd met levensgrote foto’s van de Orange-cast op pilaren. Op de dag dat het nieuwe seizoen begon, stroomden op Twitter de selfies binnen van fans, gehuld in oranje kleding. Voor wie het nog niet wist: OITNB gaat over Piper Chapman (gebaseerd op het boek van Piper Kerman), een keurig, blank meisje dat vanwege een kleine misstap in het verleden in de gevangenis van Litchfield terecht komt. Vanaf dat moment gaat het bergafwaarts met haar: ze wordt geconfronteerd met de ongebruikelijke gewoonten van haar (lesbische) medegevangenen en krijgt al snel een sandwich met een gebruikte tampon geserveerd. Gelukkig steekt ze ook wat op in de bajes. Wie blijft kijken, komt erachter dat de gevangenis allerlei mogelijkheden biedt voor lucratieve handeltjes. Waarom de serie zo populair is? De acteurs, de dialogen, de grappen. Je gaat houden van die rare types in hun zompige gevangeniskloffies. Een aanrader voor de maatschappelijk betrokken kijker met zwarte humor.

3 Better Call Saul Dit jaar verscheen ook het eerste seizoen van Beter Call Saul, een spin-off van de veelgeprezen AMC-serie Breaking Bad. Deze prequel over de sullige maar sympathieke Saul Goodman (Bob Odenkirk) – de schimmige advocaat van Walter White uit Breaking Bad – is een aanrader voor wie zich kan identificeren met de alledaagse beslommeringen van de doorsnee Amerikaan. Net als Breaking Bad, een bedenksel van makers Vince Gilligan en Paul Gould, speelt de serie zich af in de lege, troosteloze omgeving van Albuquerque in New Mexico. Rondrijdend in zijn gammele bak zien we Saul, nog werkzaam onder de naam James McGill, op het dieptepunt van zijn carrière. Hij draagt foute confectiepakken en houdt kantoor in het achterkamertje van een nagelssalon. Saul is de perfecte antiheld, maar wel een die écht het slechte pad opgaat. Met een heerlijke bijrol van Mike Ehrmantraut als knorrige parkeerwachter. Voor wie Breaking Bad nog niet had gezien, is het de moeite waard daarna over te schakelen naar die andere burgerman met stress: Walter White.

4 True Detective ‘In filosofische zin ben ik een pessimist.’ ‘En wat betekent dat?’ ‘Dat ik het niet goed doe op feestjes.’ Het detectiveduo Marty (Woody Harrelson) en Rust (Matthew McConaughey) werd vorig jaar een hit. In het eerste seizoen van de bekroonde tv-serie True Detective vertellen twee ex-rechercheurs over een duistere zaak waarbij het lijk van een jonge vrouw naakt wordt aangetroffen in het eenzame landschap van Louisiana. Fans waren vooral dol op de semi-filosofische gesprekken tussen misantroop Rust en redneck Marty. Sinds juni zendt HBO het tweede seizoen uit, met wekelijks een nieuwe aflevering. Nu wordt een andere zaak belicht, met acteur Vince Vaughn als slechterik die in contact komt met een alcoholverslaafde detective (Colin Farrell), een motoragent (Taylor Kitsch) en detective Ani Bezzerides (Rachel McAdams). Het tweede seizoen is aantrekkelijk voor fans van film noir en David Lynch. Maar was het eerste seizoen een tien, dan is dit een zeven. Dus wie de kibbelende Marty en Rust nog niet op HBO heeft gezien, moet zeker de dvd aanschaffen. Geen betere filosoof dan McConaughey.

5 Homeland Carrie Mathison is een moralist in hart en nieren. Maar in haar streven naar een beheersbare wereldorde walst zij over iedereen heen. De veelgeprezen Showtime-serie Homeland, gebaseerd op de Israëlische serie Hatufim (Prisoners of War), gaat over CIA-agente Carrie (Claire Danes) die de Amerikaanse ex-krijgsgevangene Nicholas Brody (Damian Lewis) niet vertrouwt. De marinier is mogelijk een spion van Al-Qaeda en vormt volgens Carrie een bedreiging voor de nationale veiligheid. Het vierde seizoen, eerder dit jaar vertoond bij de NPO, speelt zich voornamelijk af in Islamabad. Daar houdt ‘drone queen’ Carrie zich bezig met luchtaanvallen en de Pakistaanse geheime dienst ISI. Het levert enorm spannend spionagedrama op, dat bovendien zo goed op de actualiteit is ingespeeld dat je het gevoel hebt direct getuige te zijn van de war on Terror. Wie al cynisch was over de Midden-Oostenpolitiek van de VS, wordt dat nu helemaal.

    • Rosan Hollak