Duits OM trekt aanklacht landverraad tegen journalisten in

Oprichter Markus Beckedahl aan het werk op de redactie van Netzpolitik.org. Hij en een collega hoorden vandaag dat het Duitse OM de aanklacht van landverraad laat vallen. Foto AP/Frank Jordans

Het Duitse Federaal Openbaar Ministerie heeft de aanklacht van landverraad tegen twee journalisten van de Duitse site Netzpolitik.org laten vallen. Volgens de openbaar aanklager bevatten de gelekte documenten over online surveillance, waarover de website publiceerde, geen staatsgeheimen.

Ook zouden andere voorwaarden die worden gesteld aan een aanklacht voor landverraad niet van toepassing zijn op de artikelen. Daarmee herhaalt de openbaar aanklager nu het standpunt van de Duitse minister van Justitie Heiko Maas (SPD). Hij liet vorige week weten dat de publicatie is afgedekt door de persvrijheid die in de grondwet van de Bondsrepubliek is vastgelegd.

Verhit debat

De zaak leidde tot een verhit debat in Duitsland over de persvrijheid. Het hoofd van het Federaal Openbaar Ministerie Harald Range (67) werd ontslagen door Maas nadat de twee een conflict kregen over Range’s behandeling van de zaak. Range werd overladen met kritiek van parlementariërs van de sociaaldemocratische regeringspartij SPD, waartoe ook Maas behoort. Range koos daarop voor een frontale aanval op Maas. Hij verweet de minister van Justitie politieke invloed uit te oefenen en de onafhankelijkheid van de rechtspraak in gevaar te brengen. Dat kostte hem uiteindelijk de kop.

Netzpolitik.org verspreidde eerder dit jaar op basis van interne documenten van geheime diensten informatie over hoe het internet in toenemende mate zou worden gemonitord door de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Eerder had ook de Süddeutsche Zeitung hierover bericht, in samenwerking met de publieke zenders NDR en WDR. Netzpolitik.org publiceerde echter ook de onderliggende stukken van de geheime dienst. Daarop werden de oprichter van de site en een collega van hem aangeklaagd door de veiligheidsdienst.

Op landverraad en het openbaar maken van staatsgeheimen staat in Duitsland ten minste een jaar celstraf, maar in het ergste geval levenslang.

    • Sam de Voogt