‘Marathonlopers hadden vreemde bloedwaarden’

Ongeveer één op de vier atleten die grote marathons wonnen tussen 2001 en 2012, had abnormale bloedwaarden. Dat meldde de Britse krant The Sunday Times. Daarmee opent de krant een nieuw hoofdstuk in een dopingschandaal dat vorig weekend samen met de Duitse zender ARD werd geopenbaard.

De krant en de zender baseren zich op een gelekte database van atletiekunie IAAF. De marathon van Londen zou in twaalf jaar tijd tot zeven keer toe zijn gewonnen door iemand die verdachte bloedwaarden had. Volgens experts hadden die waarden „moeten leiden tot uitsluiting of op zijn minst een onderzoek naar mogelijke bloeddoping”.

Bovendien hebben acht Britse atleten de data van hun bloedtests vrijgegeven bij The Sunday Times. Onder anderen Mo Farah, Emma Jackson en Lisa Dobriskey geven nu al hun gegevens vrij. Vooral de naam van Farah is opvallend. Hij werkte samen met atletiekcoach Alberto Salazar, die begin juni in een documentaire van de BBC ervan beschuldigd werd binnen zijn trainingsgroep te hebben geëxperimenteerd met het prestatiebevorderende hormoon testosteron. „Ik ben blij dat ik kan doen wat nodig is om te bewijzen dat ik geen doping gebruik”, zei de olympisch kampioen tegen de krant. (ANP)