Dodental door tyfoon Soudelor in China stijgt tot 14

Zeker veertien mensen zijn in China om het leven gekomen door de tyfoon Soudelor, die gisteren de oostkust bereikte. Eerder dit weekend kwamen in Taiwan zes mensen om het leven door de tyfoon.

Deze luchtfoto toont het Pingyang-gebied in de provincie Zhejiang, waar dorpjes zijn overstroomd.
Deze luchtfoto toont het Pingyang-gebied in de provincie Zhejiang, waar dorpjes zijn overstroomd. Foto EPA / Yu Riqian

Zeker veertien mensen zijn in China om het leven gekomen door de tyfoon Soudelor, die gisteren de oostkust bereikte, zo meldt persbureau Reuters. Ze werden meegesleurd door overstromingen of kwamen onder het puin van ingestorte huizen terecht. Vier mensen worden vermist. Gisteren stond het dodental nog op acht.

In kustprovincie Zhejiang zijn meer dan 188.400 mensen geëvacueerd, in buurprovincie Fujian 320.000. Ruim 530 vluchten zijn gecanceld en 191 treinen rijden niet. Volgens het Centraal Weerbureau blijven de omstandigheden onstabiel met kans op omgewaaide bomen, modderstromen en hinder door geblokkeerde wegen.

Eerder dit weekend kwamen in Taiwan zes mensen om het leven door de tyfoon, vier mensen worden vermist en zo’n vierhonderd mensen raakten gewond. Twee miljoen huishoudens zaten zonder stroom. De storm zorgde voor stortregen en windstoten tot 200 kilometer per uur. Autoriteiten waarschuwden voor overstromingen, modderstromen en rondvliegend puin. In hoofdstad Taipei werd het openbaar vervoer stilgelegd.

Tyfoons komen in deze tijd van het jaar vaker voor in de Zuid-Chinese zee en in de Stille Oceaan. Begin juli moesten tienduizenden Chinezen evacueren wegens de komst van supertyfoon Chan-hom. Op de zuidelijke eilanden van Japan raakten twintig mensen gewond.