Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

Vanuit Rijnsburg de hele wereld entertainen

Kennelijk is Rijnsburg heel leuk. Van daaruit ontwerpt Jora Vision pretparken voor over de hele wereld, schrijft de Volkskrant in een interessante reportage over een van de vele Nederlandse bedrijven die minder bekend zijn bij het grote publiek, maar in hun nichemarkt ook een grote naam hebben.

Disneyland, Center Parcs, de Efteling. Allemaal zijn ze klan bij Jora Vision. De grootste uitdaging voor een pretparkbouwer? Wachtrijen. Hoe zorg je dat bezoekers zonder morren lang in de rij staan voor een kort ritje. Het antwoord is best simpel: bezigheidstherapie.

Arcadis zoek goedkope ingenieurs uit goedkope landen

Waarom zou je als Nederlands bedrijf betalen voor een dure ingenieur uit Delft of Eindhoven als je ook een goedkope ingenieur uit Manilla of Mumbai kan inhuren voor minder geld? Die vraag stelde topman Gert Kroon van Arcadis zichzelf. Het resultaat: Roemeense, Indiase en Filippijnse ingenieurs werken inmiddels aan constructietekeningen voor Nederlandse klussen van het Arcadis, schrijft het Financieele Dagblad.

Naar lokale maatstaven worden de medewerkers goed betaalt, schrijft de krant. Maar een Filippijnse ingenieur verdient natuurlijk wel een stuk minder dan een Nederlandse. Dat een ingenieursbureau met lokale krachten werkt is volgens Kroon nog niet ingeburgerd. In andere sectoren, zoals IT en consultancy wel, zegt de topman.

Mag ik van u een selderij tonic on the rocks

Het gaat goed met de Schiedamse drankproducent De Kuyper in de Verenigde Staten. Dat meldt de Telegraaf. Rutte, een dochterbedrijf van De Kuyper, won op een Amerikaanse drankconcours zelfs met een gin met selderij de prijs voor de lekkerste gin ter wereld.

Het bedrijf wil echter niet alleen succesvol zijn met gin maar wil ook dat jenever in trek raakt. Iets gedwongen hip en trendy maken is echter niet eenvoudig, stelt de topman in de Telegraaf.

    • Melle Garschagen