Burgemeester Alkmaar: zet veel minder politie in bij voetbal

Risicowedstrijden die zonder politiebegeleiding werden gespeeld, verliepen goed. Wat zegt dat?

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar kreeg gisteren complimenten van Frank de Boer. „Ik wil de burgemeester bedanken en al die vrijwilligers die ervoor hebben gezorgd dat de wedstrijd ondanks de politiestaking is doorgegaan”, zei de trainer van Ajax na de uitwedstrijd tegen AZ. „Het is toch een dappere zet. Eigenlijk zou het altijd zonder politie moeten kunnen.”

Voetballen zonder politie: zou dat kunnen? Dat was de vraag die dit weekeinde boven de eerste speelronde van de eredivisie hing als gevolg van de politiestakingen. Het antwoord, voor zover de eerste bevindingen maatgevend zijn: ja, het is mogelijk. De drie van de negen eredivisiewedstrijden die in het weekeinde zonder aanwezigheid van de politie werden gespeeld, verliepen zonder noemenswaardige problemen.

Tot opluchting in Alkmaar. Burgemeester Bruinooge (CDA): „Als het fout was gelopen, zou ik, even oneerbiedig gezegd, de sjaak zijn geweest”, verklaarde hij vanochtend aan de telefoon. „Als alles dan probleemloos verloopt, is dat wel een opluchting.”

Mooie bijvangst

Politievakbond ACP reageerde eveneens opgetogen. Voorzitter Gerrit van de Kamp sprak in het NOS Radio 1 Journaal van een mooie bijvangst van de politiestaking, als blijkt dat er bij voetbalwedstrijden minder agenten nodig zijn. Het was dan wel niet het doel van de staking, maar het bracht wel de discussie op gang.

Een discussie die burgemeester Bruinooge wel wilde uitlokken. Hij was het die zijn hoofd boven het maaiveld uitstak door de ‘beperkte risicowedstrijd’ tussen AZ en Ajax gewoon door te laten gaan. Vijf duels werden afgelast, maar hij legde het probleem bij de clubs. Geen politie beschikbaar? Dan was het volgens Bruinooge aan de voetbalclubs om de orde te handhaven. Ook de bijbehorende kosten moesten voor AZ en Ajax zijn.

„Wie een feestje organiseert, moet zelf voor de beveiliging zorgen”, zegt hij. „De inzet van politie bij het voetbal moet drastisch terug. Ik vind het maatschappelijk onverantwoord dat de politie niet kan uitrukken voor een inbraak omdat de uren anders zijn besteed.” Het voetbal kost de politie jaarlijks 300.000 manuren.

Bruinooge was gisteren aanwezig bij de probleemloze wedstrijd, die door 750 fans van Ajax werd bezocht. Ajax stuurde 53 stewards mee, het dubbele van het aantal dat de ploeg zou leveren als er wel politie bij de wedstrijd aanwezig zou zijn. De club wil zich verder niet uitlaten in de discussie over het wel of niet inzetten van de politie bij voetbalwedstrijden. „Daar hebben wij geen baat bij.”

Ook bij Willem II-Vitesse in Tilburg bleef het rustig. Directeur Berry van Gool van Willem II trok 5.000 euro uit voor 40 extra mensen om de orde te handhaven, bovenop de 100 die er normaal zijn. Hij vond het niet nodig dat 12.000 mensen thuis moesten blijven omdat 30 agenten staken.

Bij supportersprotesten in Den Haag, Zwolle en Nijmegen was de politie wel aanwezig. Fans van ADO, PEC en NEC voelden zich getroffen doordat de wedstrijd van hun club werd afgelast. Onrustig was het alleen in Den Haag, waar antisemitische leuzen werden geroepen. De politie overlegt met het Openbaar Ministerie of de daders kunnen worden aangepakt.

Wat als het wel was misgegaan bij AZ-Ajax? Burgemeester Bruinooge: „Ik wil worden beoordeeld op de inschatting die ik vooraf maak op basis van de informatie die ik dan heb.” In zijn ogen zijn veel duels lang niet zo risicovol als gedacht. Zolang de clubs zelf maar hun maatregelen nemen.