Minstens 42 doden bij twee bomaanslagen in oosten Irak

Bij een eerdere aanslag in Diyala vorige maand, op een drukke markt, kwamen meer dan 100 mensen om.
Bij een eerdere aanslag in Diyala vorige maand, op een drukke markt, kwamen meer dan 100 mensen om. AP / Karim Kadim

Door twee bomaanslagen in verschillende buurten in de Oost-Iraakse provincie Diyala zijn minstens 58 mensen gedood. Meer dan honderd mensen raakten gewond. Dat schrijft persbureau Reuters. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslagen opgeëist.

De dodelijkste aanval vond plaats nabij provinciehoofdstad Baquba: een autobom ging af bij een markt. De tweede aanslag vond plaats in het district Kanaan. Een zelfmoordterrorist blies zich op in een woonwijk.

Inwoners van Diyala riepen op tot meer bescherming van veiligheidstroepen nadat IS vorige maand een drukke markt bombardeerde, waardoor 115 mensen omkwamen. De provincie werd eerder juist beschouwd als een gebied vrij van IS: in januari nog riepen autoriteiten de overwinning uit nadat veiligheidstroepen en shi’itische paramilitairen IS-strijders hadden verdreven. Maar ze bleven in de provincie actief.

Volgens IS waren shi’iten het doelwit van de aanslag. Een van de aanslagen richtten zich volgens de terreurgroep op een checkpoint van het leger en vrijwilligers van Hashid Shaabi - een verzamelgroep voor shi’itische milities die vechten tegen de jihadistische IS.

Veiligheidstroepen en milities in Irak richten zich in hun strijden tegen IS voornamelijk op de westelijke provincie Anbar.

    • Mirjam Remie