Betekenisvol en invoelbaar in het kleine

De muizen in zijn kelder hebben met hem gemeen dat ze zich in leven houden met de letteren, vertelt papierpletter Hanta in de voorstelling Al te luide eenzaamheid naar de ontroerende novelle van de Tsjechische schrijver Hrabal uit 1976.

Hanta, gespeeld door Koen van Kaam van Theater Zuidpool, scharrelt rond een stapel bestofte, bevlekte boeken. Hij nipt van biertjes en strooit anderhalf uur lang Hrabals tragikomische volzinnen uit over het publiek. Van Kaam ziet muizengrijs van het stof. Jorgen Cassiers slaat af en toe een pianotoets aan. Zelden maken spel, tekst en beeld zo invoelbaar hoe mensen betekenis geven aan hun bestaan via kleine dingen, zoals Hanta die tussen het papier dat hij plet altijd iets moois verbergt, zoals een prent van Rembrandt. En zelden wordt zo duidelijk hoe leeg het leven zou worden als je die kleine vreugdes wegneemt, en alle papier industrieel laat pletten.

    • Sabeth Snijders