ADO-fans gunnen agenten geen rust tijdens staking

De wedstrijd ADO-PSV werd geannuleerd omdat de politie staakt. Dus bedachten ADO-supporters iets om de agenten bezig te houden.

Even na half acht, zaterdagavond, daalt tevredenheid neer op het Plein in Den Haag. Ongeveer tweehonderd ADO-supporters keren terug van een protestmars van een uur door de stad waar ze met kreten als ‘Politie, politie, hoeren van Justitie’ hun onvrede hebben geuit over het niet doorgaan van de wedstrijd tegen PSV die avond.

„We hebben ze flink beziggehouden”, zeggen een paar jongens, gekleed in ADO-kleuren („Nee, we geven geen namen”) terwijl ze met hun bierblikjes in de hand naar de tientallen politieagenten op en rond het Plein wijzen. „Het was een heerlijk kat- en muisspelletje.”

En dat was precies de bedoeling. ‘Wij geen wedstrijd, hun geen staking’, luidde het Haagse motto van de actie. Toen burgemeester Jozias van Aartsen vorige week het duel uitstelde omdat de politie als gevolg van hun stakingen zaterdag niet aanwezig zou zijn bij het stadion, reageerde de supportersvereniging van ADO teleurgesteld. De wedstrijd had wat haar betreft ook zonder politie-inzet gespeeld kunnen worden.

Als tegenactie kondigden de supporters plagerig aan „een gezellig borreltje op het Plein te gaan doen”. „Nu waren er meer agenten dan er bij die wedstrijd zouden zijn geweest”, grijnzen de jongens zaterdagavond.

Maar de tevredenheid onder de fans is minstens even groot over wat ze zagen als „het rustig verloop” van de protestmars. Later op de avond gaf de Haagse politie de supporters een schouderklop door een positieve tweet de deur uit te doen. ‘Actie ADO-fans #plein en binnenstad Den Haag geslaagd. Netjes binnen de lijnen gebleven.’

Enige smet was de arrestatie van een 29-jarige Hagenaar, op verdenking van grove belediging en het roepen van antisemitische leuzen. ‘Hamas, Hamas, joden aan het gas’, was diverse keren te horen geweest.

Helemaal vanzelfsprekend was dat redelijk rustig verloop trouwens niet. Meteen al bij het begin van de protestmars, op de Lange Poten, ter hoogte van de gebouwen van de Tweede Kamer worden rookbommen afgestoken. Gerinkel van brekende bierglazen klinkt. „ADO is mijn club, maar nu begin ik het toch eng te vinden”, klaagt een jonge vrouw in een mintgroene strandjurk.

Even later, vlak bij de Haagse rosse buurt aan de Doubletstraat, is het weer raak. Bierblikjes vliegen door de lucht. Een Marokkaanse jongen krijgt klappen, wordt later gemeld.

„Ik was toen even bang”, zegt een wat oudere supporter die rond achten met zijn partner neerzijgt op een bankje aan het Plein. „Als ze waren doorgelopen naar de Schilderswijk was het geheid uit de hand gelopen. Die buitenlanders daar motten ons niet.”

Als de auteur van dit stuk hiervan aantekeningen maakt, komen even later twee vrouwen en een meisje zijn kant opgelopen. „We houden u al een tijdje in de gaten”, zeggen ze. „Wie bent u, en wat doet u?” Als de verslaggever zich bekendmaakt, willen ze weten wat hij van de gebeurtenissen vindt.

Het tekent het wantrouwen van de supporters tegenover de media. Verslaggevers van Omroep West worden gemeden als de pest. „Die schilderen ons continue af als relschoppers”, zegt de man op het bankje. En de NOS heeft uit voorzorg zelfs bewakers voor haar verslaggevers ingehuurd. Hun satellietwagen staat zorgvuldig buiten het zicht van de supporters geparkeerd.

    • Kees Versteegh