Aanhoudingen in mogelijk grootste misbruikschandaal van Pakistan

Een misbruikslachtoffer, thuis in Husain Khanwala.
Een misbruikslachtoffer, thuis in Husain Khanwala. Foto AP / Anjum Naveed

De Pakistaanse politie heeft vandaag vijf aanhoudingen verricht in het kader van wat mogelijk het grootste kindermisbruikschandaal is uit de geschiedenis van Pakistan. Onderzoekers vrezen ondertussen dat de 400 video-opnamen die zijn aangetroffen het topje van de ijsberg zijn, meldt persbureau AFP.

Afgelopen weekend werd duidelijk dat in één dorp ten zuiden van de stad Lahore tussen 2006 en 2014 ten minste 280 kinderen, van wie sommigen niet ouder dan zes en de meesten niet ouder dan veertien jaar, zijn misbruikt door een bende. Van het misbruik werden compromitterende video’s gemaakt, waarmee de ouders van de slachtoffers gechanteerd werden. De bende zou de video’s aan internationale pornosites hebben verkocht.

12 aanhoudingen

Het schandaal speelde zich af in het dorp Husain Khanwala. De zaak kwam vorige week in de openbaarheid na protesten van wanhopige ouders, die het trage optreden van de politie tegen de bende hekelden, schreef buitenlandredacteur Floris van Straaten vandaag in NRC. De politie concludeerde vorige week in een voorlopig rapport dat de beschuldigingen van kindermisbruik ongegrond waren. Van Straaten legt uit:

Seksueel misbruik, met name van meisjes, ligt in Pakistan nog gevoeliger dan elders, omdat het de eer van de familie raakt, het hoogste goed in de conservatieve islamitische samenleving. Hoewel misbruik er net als elders voorkomt, wordt het meestal weggemoffeld. Als het in de openbaarheid komt, is de eer van de familie geruïneerd en zijn de huwelijkskansen van een meisje vrijwel verkeken.

De politie treedt vaak hard op tegen de slachtoffers, schrijft van Straaten.

Ook in dit geval. The Nation meldde dat een 13-jarige jongen werd opgepakt, omdat hij seks met een ander kind had gehad. Tegenwerpingen van zijn moeder dat hij zelf slachtoffer van de bende was, negeerde de politie.

“De politie beschermt criminelen. Zij steunt hen en geeft hen de gelegenheid het dorp te ontvluchten”, zei een advocaat van de slachtoffers tegen AFP. Hoewel de politie in actie is gekomen, blijft de lokale politiechef Shahzad Sultan bij zijn standpunt dat de seksuele handelingen vrijwillig plaatsvonden. Tot nu toe zijn onder zware druk 12 mensen aangehouden.

Premier Shabaz Sharif van de Punjab, de grootste provincie van Pakistan, gelastte onder druk van de publieke opinie een onafhankelijk onderzoek. Justitie in Lahore wil de resultaten van het politieonderzoek afwachten. In het nationale parlement is een resolutie aangenomen die oproept tot een zware straf voor de daders.