Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Turkije: vier agenten gedood bij ontploffing Silopi, schoten gelost op consulaat VS

In het zuiden van Turkije zijn vier Turkse politieagenten gedood bij een ontploffing in de grotendeels Koerdische stad Silopi. Eerder vandaag openden twee mensen het vuur op het gebouw van het Amerikaanse consulaat in Istanbul, vannacht raakten tien mensen gewond bij een aanslag op een politiebureau.

Turkse politieagenten van de speciale eenheden in de wijk Sultanbeyli in Istanbul, na de aanslag op het politiebureau en de geloste schoten bij het Amerikaanse consulaat.
Turkse politieagenten van de speciale eenheden in de wijk Sultanbeyli in Istanbul, na de aanslag op het politiebureau en de geloste schoten bij het Amerikaanse consulaat. Foto AFP / Ozan Kose

In het zuiden van Turkije zijn vier Turkse politieagenten gedood bij een ontploffing in de grotendeels Koerdische stad Silopi (maps), zo schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen bij veiligheidsdiensten. Een agent is ernstig gewond geraakt.

In Istanbul openden twee mensen eerder vandaag het vuur op het gebouw van het Amerikaanse consulaat. Volgens de Turkse overheid gaat het om twee vrouwen. Er zouden geen mensen gewond zijn geraakt. Volgens de Turkse nationale zender NTV is een vrouwelijke verdachte inmiddels opgepakt.

Vannacht zijn in Istanbul zeker tien mensen gewond geraakt bij een bomaanslag op een politiebureau. Er zouden drie aanslagplegers zijn geweest, meldt de Turkse overheid, en een politieagent zou zijn overleden. De Turkse politie bevestigt in een verklaring dat drie politieagenten en zeven burgers gewond zijn geraakt en naar het ziekenhuis zijn gebracht. Een deel van het gebouw in de wijk Sultanbeyli stortte in. De aanslag is nog niet opgeëist, meldt persbureau AP.

Twitter avatar metesohtaoglu Mete Sohtaoğlu 💥New photos from bomb attack in #Sultanbeyli police station #Istanbul #Turkey
📷
https://t.co/Qhg1YqYx8u http://t.co/uLKVqbX8sy

Het zou om een zelfmoordaanslag gaan. Omliggende gebouwen en zo’n twintig auto’s raakten beschadigd door de aanslag die rond 02.00 uur vanochtend plaatsvond. Nadat de politie de nabije omgeving had afgezet verzamelde er een grote groep mensen bij het politiebureau. Ze riepen leuzen tegen de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij.

De wijk Sultanbeyli, in het oosten van Istanbul.

Turkije onveiliger

De situatie in Turkije is de laatste weken onveiliger geworden sinds het land zich actief in de oorlog heeft gemengd die woedt in buurlanden Irak en Syrië. Bij een aanslag op de grensplaats Suruç kwamen minstens 30 mensen om het leven, onder wie veel Koerden. De PKK houdt de Turkse regering verantwoordelijk. Volgens hen zou Erdogan hebben toegestaan dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) kon groeien en zich in Syrië kon vestigen. Vandaag nog zei de PKK-leider Cemil Bayik tegen de BBC dat Turkije bescherming biedt aan IS om overwinningen van de Koerden te voorkomen.

Sinds 20 juli zijn zeker achttien Turkse agenten vermoord door de PKK, het ergste bloedvergieten sinds de vredesovereenkomst die de PKK en de Turkse regering in 2013 sloten. Vier dagen later begon Turkije met het bombarderen van Koerdische doelen in Syrië en Noord-Irak. Het reisadvies van Buitenlandse Zaken is eind juli aangepast. Het ministerie maant reizigers tot voorzichtigheid in het land, “in het bijzonder in grote steden”.