Zware tijden voor Tesla

Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Ook Tesla blijkt niet onaantastbaar. Reuters meldt dat de autofabrikant meer dan 4000 dollar (3636 euro) verliest op elke Model S sedan die ze verkoopt. In het tweede kwartaal verloor het bedrijf ook nog eens 359 miljoen dollar (327 miljoen euro).

De reden voor de zware tijden zijn volgens Business Insider de teruglopende verkoop van luxe auto’s. Aan de andere kant investeert Tesla enorm in de fabriek en in het nieuwe Model X. Na de aankondiging van het verlies van Q2 daalde het aandeel met 10 procent.

De altijd positieve CEO Elon Musk komt meteen met een mogelijke oplossing. Hij  overweegt meer kapitaal aan te trekken. Ook wil hij meer voorraad gaan verkopen.

Grootste investering ooit voor Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Warren Buffett, gaat Precision Castparts overnemen. Een bedrijf dat onder meer vliegtuigonderdelen maakt. Het zou de grootste overname uit de geschiedenis van Berkshire Hathaway zijn. Verwacht wordt dat de deal de komende dagen rond komt.

Met de overname is volgens Quartz meer dan 30 miljard dollar (27 miljoen euro) gemoeid. Berkshire Hathaway bezit al een belang van 3 procent in de fabrikant.
Precision Castparts maakte vorig jaar een omzet van iets meer dan 10 miljard dollar. De totale marktwaarde wordt geschat op 26,7 miljard dollar (24,3 miljard euro).

Buffett doet wel vaker grote overnames. Bijvoorbeeld die van batterijmaker Duracell en van Procter en Gamble. In 2014 besteedde hij in totaal 7,8 miljard dollar (7,1 miljard euro) aan overnames.

Wat doen Microsoft-miljonairs met hun geld?

De gelukkigen die net voor het uitbreken van het ‘computer tijdperk’ bij Microsoft werkten, brachten het er niet slecht vanaf. Dankzij de aandelenopties die het bedrijf aan het begin aan werknemers gaf, heeft Microsoft naar schatting drie miljardairs en 12.000 miljonairs gecreëerd.

Business Insider maakte een selectie van wat sommigen van deze geluksvogels met hun geld hebben gedaan.

Kunst
Bill Gates, de rijkste man op aarde, is een verzamelaar van zeldzame boeken en schilderijen. In 1998 verbrak hij een record door 36 miljoen dollar te betalen voor een werk van schilder Winslow Homer.

Sport
Mede-oprichter Paul Allen bezit twee sportteam: the Seattle Seahawks en de Portland Trailblazers. En hij is mede-eigenaar van Major League-voetbalteam Seattle Sounders. Daarbij heeft hij ook een gigantisch jacht met een onderzeeër aan boord.

Muzikant
Jim Allchin was betrokken bij de lancering van Windows 98, XP en Vista. Tegenwoordig is hij vooral bekend als bluesartiest en zanger. Hij investeerde zijn geld in zijn muziekcarrière. Niet zonder resultaat. Zijn tweede album is pas uit en krijgt heel goede kritieken.

    • Annemieke Ruggenberg