Vier vragen over de Zomergast van vanavond: Simone van Saarloos

Vanavond is columnist en filosoof Simone van Saarloos Zomergast. Waarom moet je kijken? “Simone is een filosoof die nog maar net is begonnen met hardop denken.”

Simone van Saarloos
Simone van Saarloos Foto NRC / Merlin Daleman

Vanavond is de derde aflevering van VPRO’s Zomergasten. Presentator Wilfried de Jong spreekt drie uur lang met columnist en filosoof Simone van Saarloos.

Van Saarloos (25) studeerde filosofie en literatuurwetenschappen. Ze schrijft drie keer per week een column in nrc.next en in het najaar verschijnt haar pamflet Het monogame drama. Daarnaast werkt ze nu aan een roman. Wat gaat De Jong vragen aan deze “jongste Zomergast ooit“?

NRC blikt vooruit op de uitzending.

Vier vragen

Hans Nijenhuis, voormalig chef van nrc.next (met wie Van Saarloos vanzelfsprekend veel contact had over haar column), beantwoordt vier vragen over de Zomergast van vanavond.

1. Wat maakt Simone van Saarloos een interessante Zomergast?

“Simone wie? De meeste kijkers zullen Simone van Saarloos niet kennen en hoe leuk is dat! Alsof een goede vriend een boek aanraadt van een nieuwe schrijver. ‘Je moet wel van die stijl houden’, zal hij er in dit geval bij zeggen. Maar wacht, Simone van Saarloos, is dat niet die babe die twee jaar geleden op de cover van Vrij Nederland stond met als kop ‘Ik ben mijn borsten’? Ja, maar Simone is geen babe (wel een mooi mens). Is zij niet die vlotgebekte feministe die samen met Niña Weijers in Amsterdam ‘seksistische talkshows’ verzorgde? Ja, maar Simone is niet vlotgebekt (ze heeft althans lang niet altijd antwoord op de vragen die ze zichzelf stelt). Abonnees van nrc.next kennen haar van haar columns die prachtig doordacht zijn (vindt de ene helft van de lezers) en soms totaal onbegrijpelijk (vindt de andere helft). Ik behoor tot de eerste helft. Simone is een belofte. Bij voetbal is naar de beloften kijken vaak leuker dan naar het eerste.”

2. Wat kunnen we van de uitzending verwachten?

“Nou, het kan helemaal fout gaan. Simone is geen Aboutaleb, die als een soort Obama als politicus weet samen te vallen met zijn eigen verhaal. Ze is geen Peter Buwalda, die in eenzaamheid vijf jaar aan een boek werkte dat vervolgens al vijf jaar een succes is en daar zelfvertrouwen aan kan ontlenen. Simone is een filosoof die nog maar net is begonnen met hardop denken. In haar stukken is ze voortdurend op zoek. Dat is geweldig om te lezen, maar gaat het ook op live televisie lukken om haar gedachten af te maken? Dat maakt het spannend. Verder is het natuurlijk interessant om te zien welke fragmenten ze heeft gekozen. Had ze die eigenlijk al eerder gezien? Simone heeft de leeftijd van mensen die nauwelijks nog op de traditionele manier tv-kijken. Wat gaat zij doen met zo’n klassiek tv-programma?”

3. Op de website van de VPRO staat deze quote van Van Saarloos: “
Met Zomergasten krijg je als gast de tijd om een klein universum te maken terwijl de kijker zijn eigen oordeel uitstelt. Voor even gaat de kijker mee in iemands gedachtenwereld.” Kun je een beeld schetsen van de gedachtenwereld van Simone?

“Nee zeg, dat kan zij zelf veel beter! Ze is een feministe, natuurlijk, maar ook een vragensteller. En gewoon een jong mens dat een column zo begon: ‘Iemand zei: “Wat zie je er mooi uit vandaag.” In mijn hoofd begonnen die woorden te draaien: Wat zie je er mooi uit, vandaag. Vandaag zie je er wel redelijk uit. Normaal ben je lelijk.’ Wat ik zelf belangrijk vind is dat je ook iets doet met je gedachtewereld. Simone schrijft niet alleen wat zij vindt, zij schuift ook anderen naar voren. Zo van lezer, kijk eens wat zij vinden, interessant!”

Kun je een voorbeeld geven?

“In maart gaf zij drie voor ons onbekende zwarte vrouwen een plek in nrc.next. Haar plek. Simone zei toen: ‘Dat ik deze plek heb, is een kwestie van geluk. Hard werken is niet uitzonderlijk, namelijk. Geen enkele kwaliteit is uitzonderlijk. Samen vormen ze heus wel iets – een heuse authentieke ik –, maar bevoorrecht zijn is een heel belangrijke sokkel. Wit, hoogopgeleid, jong: het zijn privileges. Zonder die sokkel valt geen enkele kwaliteit op.’ (Lees daarover haar column van 13 maart.)”

4. Wat moet Wilfried de Jong zeker vragen aan deze gast?

“Als het maar niet over haar uiterlijk gaat, vind ik alles best. Ik bedoel: de verleiding zal groot zijn om Simone van Saarloos te zien als zo’n slim, leuk Amsterdams meisje met goede contacten in de media. Zo zou zij zelf nooit oordelen. Het zou beter zijn als het vanavond radio was. Ken je dat, dat je in de auto in een praatprogramma valt en wordt verrast door een onbekende stem die een paar heel interessante dingen zegt? En dat je dan daarna de presentator hoort vertellen wie het was? Je denkt: wauw, wie is dat? Of dat je na een tv-optreden denkt: hé, die man/vrouw zit toch anders in elkaar dan ik dacht. Dan heb je iets opgestoken.”

Lees ook een van haar laatste columns in nrc.next: ‘Stap altijd in de volle metrokar‘ en die van 13 maart: ‘Drie anderen op deze plek‘.
    • Carlijn Vis