Tyfoon Soudelor bereikt Chinese oostkust - acht doden

Tyfoon Soudelor heeft de Chinese oostkust bereikt. Acht mensen zijn om het leven gekomen. De overheid heeft honderden vluchten moeten annuleren en meer dan 163.000 mensen zijn geëvacueerd.

Fujian, China. Overstromingen in het stadje Chengli in het zuidoosten van China Foto EPA / Liu Tao

Tyfoon Soudelor heeft vannacht de oostelijke Chinese kustprovincie Fujian bereikt, schrijft persbureau Reuters. Acht mensen zijn om het leven gekomen. De overheid heeft honderden vluchten moeten annuleren en meer dan 163.000 mensen zijn geëvacueerd.

De tyfoon trok verder landinwaarts en bereikte buurprovincies Zhejiang en Jiangxi, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Inmiddels wordt Soudelor een ‘tropische storm’ genoemd, een afgezwakte variant van een tyfoon.

schade in taiwan

In Taiwan kwamen zes mensen om het leven door de tyfoon, vier mensen zijn nog vermist. Zo’n vierhonderd mensen zouden gewond zijn geraakt, twee miljoen huishoudens zaten zonder stroom. De storm zorgde voor stortregen en windstoten tot 200 kilometer per uur. Autoriteiten waarschuwden voor overstromingen, modderstromen en rondvliegend puin. In hoofdstad Taipei werd het openbaar vervoer stilgelegd.

Klik op de link om de video af te spelen.

Tyfoons komen in deze tijd van het jaar vaker voor in de Zuid-Chinese zee en in de Stille Oceaan. Begin juli moesten tienduizenden Chinese evacueren wegens de komst van sypertyfoon Chan-hom. Op de zuidelijke eilanden van Japan raakten twintig mensen gewond.

    • Sterre van der Hee