Schoten gelost tijdens herdenking Ferguson

Michael Brown senior loopt vooraan de herdenkingsmars in Ferguson, Missouri.
Michael Brown senior loopt vooraan de herdenkingsmars in Ferguson, Missouri. Foto EPA / Sid Hastings

Bij de herdenkingsmars in Ferguson voor de zwarte tiener Michael Brown zijn schoten gelost. Het is niet bekend wie de schoten loste en of er mensen bij gewond zijn geraakt, meldt persbureau Reuters op gezag van een politiewoordvoerder. Volgens de eerste berichten waren de schoten niet gericht op de deelnemers van de mars.

Toen de stoet van honderden mensen onderweg was naar een kerk in een buitenwijk van Ferguson werden zes schoten gelost. Een politiechef zei tegenover Reuters dat hij het incident betreurde, omdat de herdenkingsdiensten in Ferguson dit weekend tot dusver vreedzaam waren verlopen.

Het is vandaag precies een jaar geleden dat Michael Brown door een blanke politieman werd doodgeschoten. Vandaag vond in Ferguson een herdenking plaats op de plek waar dit gebeurde. Er werd 4,5 minuut stilte in acht genomen, verwijzend naar de 4,5 uur dat Browns lichaam op straat lag.

Ook in andere Amerikaanse steden wordt vandaag stilgestaan bij de dood van Michael Brown. De dood van Brown legde spanningen bloot tussen de Afro-Amerikaanse inwoners en de blanke autoriteiten en leidde tot hevige rellen.

    • Marije Willems