Economie

Nieuwe studenten, het kabinet is terug en cijfers van de kloonkoningen van Zalando

Foto Bloomberg

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Maandag begint de handel in de gesplitste aandelen van een van de hardste stijgers op het Damrak: telecombedrijf Altice.

Aan de andere kant van de wereld, in Japan, wordt ondertussen de eerste kernreactor opgestart sinds de ramp in Fukushima van 2011. Hoewel, opgestart? Herstart eigenlijk. Het land is van plan 25 ooit stilgelegde reactoren opnieuw aan te zetten. Met alle risico’s van dien.

En veel grote steden stromen vanaf maandag vol met nieuwe studenten. Wel of niet bij een vereniging? Hoe regel ik een kamer? En, misschien wel het belangrijkst, wat is de leukste kroeg? In onder meer Leiden, Utrecht en Groningen beginnen de introductiedagen.

2. Altijd al eens maandje bestuursvoorzitter willen zijn? Bij uitzendbureau Adecco kan het. Dick Boreel, student economie en bedrijfskunde, is het net geweest. Mist hij wel de halfjaarresultaten van het van oorsprong Amerikaanse bedrijf, die zijn er dinsdag.

Ook Delta Lloyd komt die dag met cijfers. De verzekeraar legde zich eind vorige week neer bij een uitspraak van de rechter. Die bepaalde dat een door De Nederlandsche Bank aan Delta Lloyd opgelegde miljoenenboete terecht was. Ook stapten de financieel directeur en de voorzitter van de raad van commissarissen van het bedrijf op.

3. Maakten ze vroeger onder de naam CSM vooral suiker, tegenwoordig bestaat het Amsterdamse Corbion uit twee aparte divisies: een voor voedingsingrediënten en een biotech-tak. Begin dit jaar noemde ons financiële panel het bedrijf een potentiële stijger op de beurs en tot nu toe zit het aandeel inderdaad in de lift. Woensdag zijn er cijfers.

Net als van software- en technologiebedrijf TIE Kinetix - dat accountant Ernst & Young de schuld gaf van een slecht afgelopen kwartaal -, de Duitse energiegigant E.ON en het Zwitserse sanitairbedrijf Geberit.

4. Donderdag wordt helemaal druk. Naast kleurstoffenfabrikant Holland Colours, elektronicaproducent Bang & Olufsen, verzekeraar Aegon en industrieel conglomeraat Aalberts, komt ook Zalando met cijfers. Naar verwachting is de omzet van het bedrijf van de Duitse broertjes Samwer - ook wel de Europese kloonkoningen genoemd - opnieuw gestegen.

Ook de grootste frisdankproducent van Europa, Refresco Gerber, geeft een kijkje in de boeken. De maker van onder meer Wicky ging in april naar de beurs.

5. Voor het kabinet is het vrijdag alweer afgelopen met de vakantie: de eerste ministerraad na het zomerreces staat op de agenda. Cijfers zijn er nog van chemiebedrijf IMCD en detacheringsbedrijf Brunel.

In Cuba vindt vrijdag een historisch moment plaats. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bezoekt het land, waar hij de vlag van de sinds 1961 gesloten Amerikaanse ambassade zal hijsen.

En voor wie de spanning liever wat dichterbij huis zoekt: in Scheveningen gaat het Internationaal Vuurwerk Festival van start. Mits het niet te hard waait dan. De wind zorgde vorig jaar nog voor de nodige problemen.