NEC-supporters voeren actie tegen politiestaking en afgelaste wedstrijd

Zo’n tweehonderd NEC-supporters zijn op het Keizer Karelplein in Nijmegen in actie gekomen tegen de staking van de politie. De fans leggen het verkeer plat en gooien rookbommen.

De NEC-supporters op het Keizer Karelplein hebben het verkeerd platgelegd en gooien rookbommen. Foto ANP

Ongeveer tweehonderd NEC-supporters zijn op het Keizer Karelplein in Nijmegen in actie gekomen tegen de staking van de politie, meldt regiokrant De Gelderlander. De fans leggen het verkeer plat en gooien rookbommen. Door de politiestaking is vandaag de wedstrijd NEC-Excelsior uitgesteld naar woensdag.

De ME en politie zijn aanwezig, onder meer in burger, schrijft Omroep Gelderland. De politie probeert met de fans een oplossing te vinden.

Update 16.23: De politie heeft laten weten dat er vanmiddag twee Nijmegenaren aangehouden zijn bij ongeregeldheden rond het Keizer Karelplein in Nijmegen. Eén man voor het vernielen van auto’s en de andere voor het gooien van zwaar vuurwerk. NEC-fans bezetten zondagmiddag ongeveer anderhalf uur lang het Keizer Karelplein

Het Keizer Karelplein, in het centrum van Nijmegen.

ook ADO-fans boos om acties politie

Gisteravond verzamelden honderden ADO-fans zich in Den Haag voor een ‘fanborrel’ en wandeling door de stad, nadat de wedstrijd ADO-PSV werd afgelast wegens politieacties. Ook hier was het motto: “Wij geen wedstrijd, hun [de politie, red.] geen staking”. Onderweg zongen supporters liederen, scandeerden ze leuzen en staken ze vuurwerk en rookbommen af.

Er vonden uiteindelijk geen schermutselingen plaats. Wel gaat het Openbaar Ministerie onderzoek doen naar antisemitische leuzen die zouden zijn geroepen. Bij het onderzoek wordt ook gekeken of de betreffende supporters vervolgd kunnen worden.

staking

De politiebonden kondigden vorige week aan te gaan staken tijdens de eerste speelronde van het nieuwe seizoen van de Eredivisie, dit weekend. De bonden protesteren daarmee tegen het uitblijven van een cao-aanbod dat in hun ogen voldoende is.

Lees ook in nrc.next: Je politiepet in de fik steken heeft geen effect meer, over het geringe resultaat dat met de protesten door de politie wordt geboekt.
    • Sterre van der Hee