‘Marathonlopers hadden abnormale bloedwaarden’

Ongeveer één op de vier atleten die grote marathons wonnen tussen 2001 en 2012 had abnormale bloedwaarden. Daarmee opent The Sunday Times een nieuw hoofdstuk in een dopingschandaal dat vorig weekend werd geopenbaard.

The Sunday Times schrijft dat de marathon van Londen in twaalf jaar tijd tot zeven keer toe is gewonnen door iemand die verdachte bloedwaarden had. Foto ANP / Andy Rain

Ongeveer één op de vier atleten die grote marathons wonnen tussen 2001 en 2012 had abnormale bloedwaarden. Zo meldt de Britse krant The Sunday Times vanochtend.

Daarmee opent de krant een nieuw hoofdstuk in een dopingschandaal dat vorig weekend samen met de Duitse zender ARD werd geopenbaard in de documentaire Doping - Top Secret: The Shadowy World of Athletics.

De Britse zondagskrant schrijft dat de marathon van Londen in twaalf jaar tijd tot zeven keer toe is gewonnen door iemand die verdachte bloedwaarden had. Volgens experts hadden die waarden “moeten leiden tot uitsluiting of op zijn minst een onderzoek naar mogelijke bloeddoping”.

Organisatie geschokt

De organisatie van de marathon van Londen heeft laten weten “geschokt” te zijn na de berichtgeving van The Sunday Times. Topman Nick Bitel, laat in een eerste reactie weten dat “de organisatie van de Londense marathon de dopingtesten betaalt, maar dat zij de resultaten daarvan niet beheren”. Dat wordt namelijk gedaan door de UK Anti Doping Agency (UKAD), zegt Bitel.

De krant heeft in totaal gekeken naar de resultaten van zes grote marathons: die van Londen, Tokio, Berlijn, New York, Chicago en Boston. De winst ging in een kwart van de gevallen naar een atleet wiens bloedwaarden ongebruikelijk hoog waren. Dat kan volgens The Sunday Times duiden op het gebruik van doping, al staat dat niet vast.

Dopingschorsing Russische marathonloopster

De onthullingen van de krant komen drie dagen na de dopingschorsing voor de Russische marathonloopster Lilija Sjoboekhova. Al haar resultaten sinds 2009 zijn geschrapt door de IAAF, omdat ze doping had gebruikt. Ze won tussen 2009 en 2011 drie keer de marathon van Chicago. Ook won ze goud in 2010 en zilver in 2011 op de marathon van Londen.

    • Maarten Back