Japan herdenkt atoombom op Nagasaki

In het Nagasaki Vredespark herdenkt Japan vandaag de slachtoffers van de atoombom op Nagasaki, die zeventig jaar geleden door de Amerikanen op de stad werd gegooid. Om 11.02 uur Japanse tijd werd een minuut stilte gehouden.

Een vrouw bidt in het Vredespark in Nagasaki tijdens de herdenking van de slachtoffers die vielen door de atoombom die zeventig jaar geleden door de Amerikanen op de stad werd gegooid. Foto AP / Eugene Hoshiko

In het Vredespark in Nagasaki herdenkt Japan vandaag de slachtoffers van de atoombom op Nagasaki, die zeventig jaar geleden door de Amerikanen op de stad werd gegooid. Om 11.02 uur Japanse tijd werd een minuut stilte gehouden, schrijft persdienst AFP. Vertegenwoordigers van 75 landen waren bij de herdenking aanwezig.

De bom vernietigde zo’n tachtig procent van de gebouwen in de stad, waaronder de beroemde Urakami-kathedraal. Door de explosie en vrijgekomen straling kwamen ongeveer 74.000 mensen om het leven.

De bom, ook wel ‘Fat Man’ genoemd, zou aanvankelijk op de stad Kokura vallen, maar ongunstige weersomstandigheden dwongen de Amerikaanse bommenwerper een ander doel te kiezen. Drie dagen eerder kwamen zo’n 140.000 mensen om het leven toen de atoombom ‘Little Boy’ op Hiroshima werd gegooid.

De burgemeester van Nagasaki Tomihisa Taue sprak tijdens de herdenking rechtstreeks tot alle jonge mensen:

“Hoor de woorden van de ouderen en denk na over wat je zelf kunt doen voor vrede.”

De Japanse premier Shinzo Abe benadrukte zijn bereidheid om te pleiten voor afschaffing van kernwapens. Japan moet een “leider in de wereldwijde strijd tegen nucleaire wapens” worden, zei hij, en vervolgde met een opsomming van internationale evenementen waar hij deze boodschap wil overbrengen. Critici vonden dat hij dit tijdens de herdenking van Hiroshima, die op woensdag plaatsvond, te weinig had benadrukt.

Meer weten? Klik verder:

Hiroshima en Nagasaki, toen en nu.

    • Sterre van der Hee