Fit worden? Dat kan ook via Whatsapp

Foto iStock

Klaar met dat gejojo met je gewicht? Steeds meer mensen laten zich door een online trainer onder handen nemen. De coach is een mens van vlees en bloed, maar voor de deelnemers blijft hij of zij een naam op het scherm.

Personal Body Plan (PBP), een aanbieder van online trainers die in 2012 online ging, wil niet zeggen hoeveel leden ze hebben, wel dat er inmiddels 65 werknemers zijn, waarvan 55 coaches. Fitmo is een internationale app van Nederlandse bodem voor het vinden van een online coach - je kunt ook een coach in Boston kiezen. De app bestaat sinds vorige zomer en het ledenbestand is sindsdien elke week met zeven procent gegroeid. Het zijn er nu bijna 600. Op het web zijn ook kleinere aanbieders te vinden, zoals Train4life en Thuis-trainen.

Vijf redenen waarom online trainers net zo goed werken als of zelfs beter werken dan je coach in de sportschool.

1. Het anonieme aspect

“Mensen vinden het fijn om aan zichzelf te werken en het is steeds minder vreemd om daar hulp bij te vragen”, zegt Tom Barten, oprichter van PBP. Maar kan de trainer online hetzelfde klaarspelen als een personal coach in de sportschool die zijn cliënt fysiek staat op te wachten? Het digitale contact trekt mensen juist over de streep, denkt Barten.

“Doordat het iets anoniems heeft, durven deelnemers alles te zeggen.”

2. Meer kennis paraat

Er is nog een verschil. “Wij hebben een heel team van experts op het gebied van voeding, sport en gedragsverandering”, zegt Barten, die vijf jaar geleden nog in een sportschool werkte. “Zij zijn continu op de hoogte van de laatste onderzoeken en geven deze kennis door aan de coaches. Daar kan één trainer in de sportschool nooit tegenop boksen.”

3. Alles opsturen

Mensen willen het liefst trucjes horen om snel af te vallen, zegt Barten.

“Maar dat werkt dus niet. Het gaat constant om de combinatie van gedrag, voeding, training en herstel.”

Om niet in je oude patroon terug te vallen moet je alles opsturen. Na afloop van een work-out in de sportschool - de filmpjes van de sportoefeningen die je moet uitvoeren krijg je op je telefoon - stuur je meteen wat je hebt gedaan en hoe het is gegaan.

Ook kan je elke avond precies uploaden wat je hebt gegeten. En om de vier weken stuur je een foto van je lichaam. Vragen stellen mag onbeperkt, de online trainer van PBP geeft altijd binnen 24 uur antwoord.

4. Digitale controle

Een digitale coach zal zijn trainee nooit aan zijn oren naar de sportschool sleuren. Toch is er controle. Barten:

“Onze coaches zien het als een deelnemer een paar dagen niet online is geweest. Ze beginnen met een berichtje, dan een belletje: waar ben je?”

Volgens Barten heeft PBP niets aan slapende leden, zoals de sportschool. “We willen het resultaat tonen op sociale media.” PBP vraagt leden om een foto van voor en na een half jaar te delen op de website en Facebook.

Twitter avatar MijnPBP Personal Body Plan Nog 36 uur om een plaats te kunnen bemachtigen voor n #lifechanging result! Kijk op http://t.co/B7JHA87FeU! http://t.co/XduAuug9YH

5. Makkelijk data verzamelen

Fitmo vraagt klanten toestemming om de data van hun sportactiviteiten door te sturen naar de trainer. Er zijn steeds meer mogelijkheden om die data te verzamelen. Een fitnessbandje om de pols kan bewijzen dat het rondje park écht is gelopen. De Apple Watch meet makkelijk de hartslag. Zo kan de coach alles controleren.

Gaat dit niet een beetje ver? Steijn Pelle van Fitmo:

“We sturen die data alleen door naar de trainer. We doen er verder niets mee. Uiteindelijk is het net als bij Airbnb: ons werk is gebaseerd op het vertrouwen dat mensen in elkaar hebben.”

Na het lezen van dit artikel zin gekregen om te gaan sporten? Je kan altijd nog een wedstrijdje gaan hardlopen. Kijk op NRC Q Run waar je vandaag nog kunt lopen.
    • Daan Borrel