Deze heren maken een fietstocht van 864 kilometer op een oude fiets

Het is 150 jaar geleden dat in Parijs twee Franse broers op hun trapfiets stapten en naar Avignon, 864 kilometer verderop, reden. Om dat te vieren zijn gisteren zeven enthousiastelingen op hun trapfiets gestapt om dezelfde tocht nog eens over te doen.

Het is deze maand 150 jaar geleden dat de twee Franse broers René en Aimé Olivier in Parijs op hun trapfiets stapten en naar Avignon, 864 kilometer verderop, reden. Deze tocht is de boeken ingegaan als “de eerste lange tocht op twee wielen”. Om dat te vieren zijn gisteren zeven enthousiastelingen in Parijs op hun negentiende-eeuwse trapfiets gestapt om dezelfde tocht nog eens over te doen.

Van Parijs naar Avignon om aan iedereen te laten zien wat de mogelijkheden zijn van de trapfiets, met die gedachte in het achterhoofd vertrokken de twee broers René (22) en Aimé Olivier (25) in 1865 op weg naar hun ouderlijk huis. De trapfiets, in het Frans ook wel vélocipède genoemd, is een product van Franse makelij. De vélocipède, die rond 1855 in Frankrijk populair werd is uiteindelijk de vader geworden van het rijwiel dat wij nu kennen.

De twee broers, die naast ingenieurs ook fanatieke sporters waren, volbrachten de fietstocht in acht dagen. De heren die gisteren vertrokken zijn, willen de tocht in zestien dagen voltooien. In veertien etappes moet de trapfiets de mannen, die afkomstig zijn uit Frankrijk, Japan, Canada, Amerika en het Verenigd Koninkrijk, naar Avignon brengen.

Twitter avatar _RoScO_ _RoScO_ Petite balade insolite à travers #Paris ce matin avec l’ancêtre du vélo le #vélocipède. Bonne route à vous ! #Avignon http://t.co/OTELbwTbul

Volgen

De voortgang van de fietstocht is de komende zestien dagen onder meer te volgen via de website: velocipedists.wordpress.com.

Twitter avatar GeraldineGaudy Geraldine Gaudy 7 amoureux de vélos anciens vont rallier Paris à Avignon en #vélocipède http://t.co/lf1uzu0rjO @le_Parisien http://t.co/LZnBZizHpx