Britten boos op Spanje om Gibraltar

Toeristen bij de Rots van Gibraltar.
Toeristen bij de Rots van Gibraltar. Foto EPA

De Britse regering heeft uitgehaald naar Spanje. Spaanse overheidsschepen zouden meerdere keren de wateren van de Britse kroonkolonie Gibraltar zijn binnengevaren. Zonder toestemming.

De Britse staatssecretaris Hugo Swire spreekt in een verklaring van een duidelijke schending van de Britse soevereiniteit door een ander EU-land. Ook al waren de Spaanse schepen vermoedelijk op jacht naar drugscriminelen, dit gedrag is “onaanvaardbaar en illegaal”, aldus Swire. Hij gaat de kwestie met spoed aankaarten bij de Spaanse autoriteiten, zo kondigt hij aan.

Al meer dan driehonderd jaar is Gibraltar aanleiding voor een terugkerende ruzie tussen de Britten en de Spanjaarden. Op 4 augustus 1704 werd de zuidelijke rots onder Spanje door de Britten bezet en in 1713 – nadat de Spaanse vloot door Britten en Hollanders was verslagen – officieel afgestaan. Spanje is dit verlies nooit te boven gekomen en wil de Britse Kroonkolonie terug.

In 2002 kregen de bewoners van Gibraltar per referendum de vraag voorgelegd of ze met een gedeelde Brits-Spaanse soevereiniteit konden instemmen. 187 kiezers zeiden ja, de rest, 98,97 procent, stemde tegen.

    • Marije Willems