Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Renteverhoging in VS weer aannemelijker door banengroei

Door positieve cijfers over de Amerikaanse banenmarkt lijkt het weer wat waarschijnlijker dat de Fed, het stelsel van centrale banken in de VS, de rente zal verhogen. Zo’n verhoging zit er al langer aan te komen en nu de werkloosheid is gedaald tot 5,3 procent groeit de druk op de Fed. Een renteverhoging kan een manier zijn om oververhitting in een economie te voorkomen. Het zou de eerste verhoging zijn sinds 2006. De Amerikaanse aandelenbeurzen reageerden negatief: de Dow Jones Index kwam na de bekendmaking van het banencijfer gisteren 0,8 procent lager te staan. Beleggers vrezen dat hogere rente een rem zal zetten op economische groei. (NRC)