Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Vrouwen verliezen WK-finale

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben vrijdagavond de WK-finale van de Verenigde Staten verloren. In het Russische Kazan werd het 5-4 voor de Amerikaanse topploeg. Nederland kreeg kort voor tijd nog een grote kans op de gelijkmaker. „Doodzonde”, reageerde bondscoach Arno Havenga. „We hebben heel goed gespeeld. Ik ben echt supertrots op deze groep, wat zij de afgelopen anderhalf jaar hebben gepresteerd. Natuurlijk zijn we heel erg teleurgesteld.” Net als in 1986, 1994 en 1998 moet Nederland genoegen nemen met zilver op het WK. De Nederlandse waterpolosters werden één keer wereldkampioen, in 1991. De finale van vrijdag was een herhaling van de eindstrijd van de Olympische Spelen in 2008 in Beijing, die Nederland uit het niets won. In de jaren daarna zakte de ploeg weg, tot de verrassende opleving deze week in Kazan. (NRC)