Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Rijke Engelse clubs betalen recordbedrag voor Nederlanders

Nederlandse voetballers en trainers zijn meer dan ooit in trek bij clubs in de Engelse competitie, de Premier League. Een recordaantal van 21 spelers en drie trainers komen dit weekeinde met hun clubs in actie bij de start van de meest lucratieve competitie ter wereld.

De Engelse clubs betaalden deze zomer samen een recordbedrag van 77.4 miljoen euro voor Nederlandse spelers. En dan is de transferperiode nog niet eens afgelopen – die duurt nog drie weken. Vorig jaar ging het om 52.2 miljoen euro.

Salarissen in de Nederlandse eredivisie kunnen al jaren niet meer op tegen die in de Premier League. Ook het tweede niveau in Engeland, het Championship, is de eredivisie voorbij gegaan.

„Ze verdienen in het Championship het vijf- of zesvoudige”, zegt Hans Nijland, directeur van FC Groningen. Met de verkoop van Tjaronn Chery en Maikel Kieftenbeld aan clubs op het tweede Engelse niveau raakte zijn club twee bepalende spelers kwijt.

Dat is tegelijk ook de keerzijde van de uittocht naar Engeland. In de zoektocht naar vervangers komen clubs vaak uit bij jong talent, dat wel meekomt in de eredivisie, maar niet op Europees niveau. „Het sportieve aspect komt onder druk”, stelt Marcel Brands, technisch directeur van PSV. „Dat we Europees minder uit de verf komen, komt alleen omdat we ontzettend jong zijn.”

Meest spraakmakende Nederlandse transfer deze zomer is die van Memphis Depay, die door Manchester United voor 27.5 miljoen euro werd overgenomen van PSV. Dat bedrag kan door bonussen nog oplopen tot 32 miljoen. Een andere grote transfer was die van Georginio Wijnaldum. Hij ging van PSV naar Newcastle United voor bijna 20 miljoen euro. Volgens het blad Voetbal International verdient Wijnaldum zo’n vijf miljoen euro per jaar in Newcastle.

De verwachting is dat Engelse clubs op termijn nog meer gaan vissen in de Nederlandse talentenvijver. Reden is de verhoging van de tv-gelden. Tv-zenders Sky en BT betalen vanaf volgend seizoen jaarlijks 2.29 miljard euro aan de clubs in de Premier League, in plaats van de huidige 1.35 miljoen. John van Zweden, de Nederlandse mede-eigenaar van Swansea City: „Het wordt zieker en zieker.”