Vijf tips voor een zorgeloze digitale vakantie

Foto iStock

Sta je op het punt om nog met vakantie te gaan? En weet je dan al welke apparaten je in je rolkoffer of rugzak stopt? Tips voor een zorgeloze digitale vakantie.

1. Welk scherm

Uit een onderzoek van Kieskeurig.nl blijkt dat 70 procent van de Nederlanders in elk geval de smartphone mee op vakantie neemt. Maar hoewel smartphones bijna alles kunnen, nemen veel vakantiegangers ook andere apparaten mee, zoals digitale camera’s, tablets en navigatiesystemen.

De laptop laten de meeste vakantiegangers thuis, maar 46 procent neemt naast de smartphone ook de tablet mee. Die glijdt moeiteloos in je tas of rugzak en is ideaal voor het lezen van boeken of het spelen van spelletjes in het vliegtuig. Daarnaast kun je er apps op installeren met informatie over de belangrijkste toeristische attracties en wandelkaarten. Vooral veertigplussers blijken op vakantie moeilijk zonder tablet te kunnen.

Nieuws lezen, e-mails verzenden en toeristische informatie opzoeken zijn de belangrijkste redenen voor Nederlanders om hun tablet mee te nemen op vakantie. Doorwerken op de tablet doet vrijwel niemand.

2. Mobiel internet

Wifi wordt tijdens de vakantie vooral gebruikt om e-mails te lezen of WhatsAppberichtjes te versturen. Was je vroeger aangewezen op internetcafés, tegenwoordig vind je op allerlei plekken wifi-hotspots. Als hotels in de kamer geen gratis internet aanbieden, doen ze dat vaak wel in de lobby. Ook het gros van de verhuurde Airbnb-kamers heeft draadloos internet.

Maar wat als je altijd en overal internet wilt?

3. Veilig internetten

Kijk uit met het gebruik van openbaar wifi, want echt veilig is dit niet. Een hacker kan makkelijk een gratis toegankelijke hotspot inrichten en daarmee nietsvermoedende gebruikers lokken. Ga dus niet op het terras zitten internetbankieren.

Het Amsterdamse bedrijf Keezel zoekt momenteel via een crowdfunding-actie geld om een speciale wifi-router te kunnen maken die wél veilig is. De Keezel zet een beveiligde tunnel op naar een VPN-aanbieder. Zo wordt je dataverkeer afgeschermd en kun je allerlei blokkades omzeilen. Naast het kastje (89 dollar) betaal je voor het VPN-gebruik zestig dollar per jaar.

Landen als China staan het gebruik van Amerikaanse diensten zoals Gmail en Facebook niet toe; de enige manier om daaraan te ontsnappen is via VPN. Succes is echter niet verzekerd: China heeft in het verleden VPN-aanbieders al de pas afgesneden.

4. Stroom tappen

Tijdens de vakantie ben je doorgaans minder vaak in de gelegenheid om je smartphone of tablet op te laden. Geen nood: voor nog geen tien euro koop je een lithium-ion accu in miniformaat, die je via USB kunt opladen voordat je de deur uitgaat. Op volle capaciteit kan zo’n noodaccu een smartphone drie- tot vijfmaal opladen.

Er zijn ook schoudertassen met ingebouwde zonnepanelen. Via het stopcontact laad je zo’n batterij in vijf uur op, via het zonnepaneel duurt het dertien uur. Handig als je uren door de natuur banjert en geen stopcontact kunt vinden.

5. Stekkers

Op Schiphol is voor iedere uithoek van de wereld wel een passende stekker te krijgen. Reisstekkers die voor meerdere landen configureerbaar zijn lijken handig, maar zijn vaak onhandig groot. Koop liever aparte adapters voor de landen die je daadwerkelijk bezoekt.

    • Jan Libbenga