Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Vader van bij aanslag omgekomen Palestijnse baby dood

Het in doeken gewikkelde lichaam van baby Ali
Het in doeken gewikkelde lichaam van baby Ali Foto Reuters / Ammar Awad

De vader van de baby die eind juli in de Westelijke Jordaanoever omkwam bij een door joodse extremisten aangestoken brand, is aan zijn verwondingen overleden. Hoe de overige zwaargewonde gezinsleden - het 4-jarig zoontje en zijn moeder - eraan toe zijn is onbekend. De nabestaanden van de vader hebben het nieuws over zijn overlijden naar buiten gebracht, meldt persbureau AP.

Extremisten gooiden op 31 juli brandbommen naar binnen bij het huis van de familie Dawabsheh in het dorp Kfar Douma in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, vlakbij Nablus. De bommen belandden in een slaapkamer, terwijl het gezin nog lag te slapen. De gevel van het huis werd beklad met de woorden “wraak” en “lang leve de messias” onder een tekening van een Davidster. Ook een ander huis werd in brand gestoken.

Daders vermoedelijk uit nederzetting

Baby Ali kwam om in de vuurzee. Vader Saed wordt vandaag begraven.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu belde na de aanslag met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hij zou gezegd hebben dat iedereen in Israël geschokt was door de “verwerpelijke terroristische daad”.

Twitter avatar IsraeliPM PM of Israel PM Netanyahu spoke with PA Chairman Abbas and said everyone in Israel was shocked by the reprehensible terrorism against the Dawabsha family
Twitter avatar IsraeliPM PM of Israel The Prime Minister added: “We must fight terrorism together regardless of which side it comes from”

Volgens de Palestijnse Autoriteit kwamen de daders uit een Israëlische nederzetting. Getuigen maakten melding van vier Israëliërs die zouden zijn verdwenen in de nederzetting Ma’aleh Ephraim. Het Israëlische leger begon een grote zoektocht naar de daders. Een aantal joodse extremisten is aangehouden, maar er is nog niet niemand in staat van beschuldiging gesteld.

Soortgelijke aanvallen van kolonisten komen volgens onze correspondent Derk Walters veel vaker voor:

“Soortgelijke aanslagen zijn eerder gepleegd op een kerk en op een Joods-Arabische school. Ook daar was er Hebreeuwse graffiti en waren de daders kolonisten.

In dezelfde week als de aanslag bij de familie Dawabsheh vielen kolonisten Israëlische ordetroepen aan die twee illegale gebouwen in een nederzetting ontruimden. Een dag voor de brandbomaanval was er nog een steekpartij op de Gay Pride in Jeruzalem.