Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tweede Zwarte Zaterdag drukker - sinds 2000 niet zo veel file

De vrees van de Franse politie voor een Tweede Zwarte Zaterdag blijkt gegrond: rond lunchtijd stond er 970 kilometer file.

File vorige week op de snelweg A9 bij Perthus, vlakbij de grens tussen Frankrijk en Spanje.
File vorige week op de snelweg A9 bij Perthus, vlakbij de grens tussen Frankrijk en Spanje. Foto AFP/Raymond Roig

Het is net als vorige week een drukke dag op de Europese wegen. De vrees van de Franse politie voor een Tweede Zwarte Zaterdag blijkt gegrond: rond lunchtijd stond er zo’n 970 kilometer file, meldde de VerkeersInformatieDienst (VID). Dat is meer dan verwacht en meer dan vorige week.

De eerste files met vakantiegangers ontstonden al omstreeks 5.00 uur vanochtend. Net voor het middaguur stond in Frankrijk 650 kilometer file. De VID verwachtte rond lunchtijd tussen de 700 en 800 kilometer file op de Franse wegen, maar dat werd aanzienlijk meer. Daarmee is het volgens de VID de op een na drukste zaterdag in Frankrijk sinds 2000.

Op de Route du Soleil naar het zuiden van Frankrijk stonden vanochtend al lange files, mede veroorzaakt door een ongeluk. Bij de Zwitsersse Gotthardtunnel was het de hele nacht filerijden en in Duitsland is het druk op de A8 tussen München en Oostenrijk.

Twitter avatar vid VID Zelfs nú nog files voor de Gotthardtunnel, vooral van zuid naar noord. Opmaat naar een héle drukke zaterdag #vakantie http://t.co/8rcbGkq4av

Vorige week stond er op het hoogtepunt van de drukte, zo rond lunchtijd, 880 kilometer file. Ook vandaag ligt de piek rond lunchtijd. Voorgaande jaren stond op de tweede zaterdag van augustus vaak meer dan 700 kilometer file.