30 jaar cel voor belediging koning na bericht op Facebook

In Thailand zijn twee personen veroordeeld tot jarenlange celstraffen wegens majesteitsschennis. Een 48-jarige man moet dertig jaar de gevangenis in voor het beledigen van de Thaise koning Bhumibol en een 29-jarige vrouw voor 28 jaar, zo meldden hun advocaten gisteren. Het zijn de langste straffen ooit uitgedeeld voor majesteitsschennis in Thailand. Beiden hadden zich op Facebook uitgelaten over de koning. Ze waren in eerste instantie veroordeeld tot zestig en 58 jaar, maar de straf is gehalveerd nadat ze hadden bekend. Thailand kent de zwaarste sancties ter wereld voor majesteitsschennis omdat koning Bhumibol (87), door veel Thai aanbeden wordt als een halfgod. De wet wordt sinds het leger vorig jaar de macht overnam weer veel meer gebruikt in Thailand. Volgens een lokale mensenrechtenorganisatie is de wet sinds de coup minstens 56 keer toegepast. Pongsak Sriboonpeng, de man die dertig jaar de cel in moet, plaatste zes berichten en afbeeldingen waarin hij Bhumibol zou hebben beledigd. Zijn advocaat Sasinan Thamnithian zegt tegen persbureau AFP dat deze veroordeling „een record heeft gebroken” in Thailand. Scriboonpeng kan niet in beroep omdat hij gearresteerd werd toen in Thailand nog de noodtoestand van kracht was. Over de rechtszaken rond godslastering in Thailand komt weinig naar buiten. Voor Thaise media gelden strenge restricties, waardoor alleen via mensenrechtenorganisaties wat informatie naar buiten komt.

    • NRC