Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Wie zijn hot en not? Snel bijgepraat over ’t nieuwe seizoen

Het seizoen eindigt op 8 mei, vijf weken later begint het EK in Frankrijk.
Het seizoen eindigt op 8 mei, vijf weken later begint het EK in Frankrijk. Foto ANP / Joep Leenen

Echt. Vandaag gaat de eredivisie echt beginnen. Politiestakingen? Ze hebben gelukkig niet het complete weekendprogramma getackeld. Hoe staan de topclubs er voor en welke spelers gaan iets extra’s brengen? nrc.nl praat je in vijf minuten lezen bij.

Nu het herziene programma van de eerste speelronde duidelijk is, vragen we ons af: hoe staan PSV, Ajax, en Feyenoord er voor? De ‘traditionele top 3’ van vorig seizoen beleefde geen denderend voorseizoen. We beginnen dan ook maar met wat leuks: de talentvolle spelers die het verdienen om in de gaten gehouden te worden. Maar ook: welke grote transfer kon wel eens een flop gaan worden?

The ones to watch

Nathan Allan de Souza is een heerlijke voetbalnaam en bij Vitesse kunnen we, indien de schijn niet bedriegt, gaan genieten van deze Chelsea-Braziliaan. Nathan (19) is een aanvallende middenvelder met snelheid en een neus voor goals: op het WK voor spelers onder 17 jaar scoorde hij vijf keer in vijf wedstrijden. Hij volgt het pad van Chelsea-huurlingen Lucas Piazon en Bertrand Traoré, die uitstekend bevielen.

Twitter avatar GastonPereiro gaston pereiro 🔴⚪️👏🏻👏🏻🏆

Tsja, hij kon direct z’n eerste prijs vieren na de winst van de Johan Cruijff Schaal vorig weekend. Gaston Pereiro was deze zomer de droomaanwinst voor PSV. De Uruguayaan (20) viel op tijdens de Copa America U20 (vijf goals) en kan op de flanken uit de voeten maar is gezien z’n lengte van 1,88 ook centraal een gevaar:

In Amsterdam zijn Riechedly Bazoer, Kenny Tete en Jaïro Riedewald nu de grootste talenten. Vroeger waren dat bij Ajax spitsen en buitenspelers, dit tienertrio bestaat volledig uit verdedigend ingestelde spelers. Frank de Boer vindt dat Riedewald (18) in Oranje moet en Bazoer - in 2012 als 16-jarige omstreden overgenomen van PSV - wordt alom gezien als een multitalent.

Boeiend om te volgen is of Nemanja Gudelj de lijn van zijn zorgvuldig opgebouwde carrière verder opwaarts kan door trekken. Na jaren bij NAC en AZ verloopt het bij Ajax vooralsnog grillig. In de cruciale pot om een plek in de Champions League bleef de middenvelder, met z’n 24 jaar toch gezien als routinier, lang op de bank.

Twitter avatar RichairoJZ Richairo J. Zivkovic Lekker getraind tijdens mijn 1e training bij @Official_WII Zin in het nieuwe seizoen 💪🏻⚽️ #eredivisie http://t.co/K8czp9M94D

Zonder twijfel is Richairo Zivkovic een van de meest interessante spelers om te volgen. Maakte in 2013-2014 een stormachtige entree in de eredivisie. Bij FC Groningen haalde hij een gemiddelde van elke 153 speelminuten één doelpunt; in totaal trof hij elf keer doel. Ajax was er snel bij om de toen 17-jarige spits over te nemen maar mede om disciplinaire redenen werd het afgelopen seizoen niks. Nu verhuurd aan Willem II dat vorig jaar uitermate leuk presteerde en de vraag is: hóe goed is Richairo Zivkovic nou echt?

Drie extraatjes: de ontwikkelingen van Heerenveen-verdediger Jerry St. Juste (18), leeftijdgenoot Kevin Diks (Vitesse) en AZ-spits Vincent Janssen (21) zijn interessant om te volgen.

De risico-transfers

Zelden leidt een terugkeer bij je oude cluppie tot enorm succes. Frank Rijkaard en Phillip Cocu vormen zo’n beetje de enige uitzondering op de regel die lieden als Aron Winter, Edgar Davids, Gio van Bronckhorst of Mark van Bommel lieten schrijven. Dirk Kuijt liet zich er niet van weerhouden: na tien jaar is hij terug in De Kuip waar hij ooit het dodelijke duo K2 vormde met Salomon Kalou. Geen echte spits, geen echte vleugelaanvaller, reeds 35 jaar en aanvoerder van een selectie die een belabberd oefenprogramma afwerkte. Maar: geen klus te zwaar voor Dirk.

|| First training happy to be back on the pitch ⚽️=♥️ ||

Een foto die is geplaatst door Eljero Elia (@eljeroelia) op

Deze week werd ook Eljero Elia zomaar binnengehaald. Dat zou zes jaar geleden een toptransfer geweest zijn, maar in de tussentijd vulde de linksbuiten z’n voetbaljaren met conflicten bij Hamburger SV, Juventus en Werder Bremen. Speelde in die seizoenen maar één keer meer dan dertig competitieduels. Het afgelopen half jaar kon hij bij Ronald Koemans Southampton aan de bak maar die club vond Werders vraagprijs van 5,5 miljoen te hoog. Uiteindelijk mocht hij gratis weg maar Koeman belde niet meer, dus stapte Elia zelf op Feyenoord af. Een make or break-jaar voor de pas 28-jarige oud-Twente-speler.

Ajax-huurling Yaya Sanogo dan. Een vondst van Arsene Wenger voordat de nu 22-jarige spits ook maar goed en wel doorgebroken was op het Franse tweede niveau bij Auxerre. Scoorde één keer voor Arsenal. Ajax-fans kapittelden onder meer Sanogo na de uitschakeling tegen Rapid en feit is dat de 1,93 lange Fransman het laatste halfjaar op huurbasis voor Crystal Palace in tien wedstrijden tot nul goals kwam. Kon wel eens een beroep gaan doen op het geduld van de Ajacied, maar dat lijkt sinds dinsdagavond alweer op.

En ook PSV waagde een gokje met Maxime Lestienne. Vijf jaar geleden als 17-jarige hot property met toen ook al PSV, maar tevens Anderlecht en Manchester United achter ‘m aan. Koos voor Club Brugge want dat was dicht bij huis. Liet zich vorig jaar merkwaardig genoeg wel lenen als Arabisch handelswaar door te tekenen bij Al-Arabi uit Qatar waarna het toch bergafwaarts ging. De beoogde opvolger van Memphis Depay werd direct gestald in de Serie A bij Genoa. Lestienne startte daar tien keer in de basis en kwam tot één goal en twee assists.

Hoe staat de traditionele top 3 er voor?

Nou ja, kunnen we daar nog van spreken? We zetten de clubs met de grootste aanhang hoe dan ook even op een rijtje: wie gingen, wie kwamen er voor in de plaats? En beleefden PSV, Ajax en Feyenoord een voorseizoen dat wijst op wederom een hoge eindnotering?

PSV
PSV, dit jaar voor ’t laatst met Philips op de borst, koos in de voorbereiding bewust voor tegenstanders van Champions League-niveau. En dat viel niet mee: van Valencia, Basel en Lyon werd verloren, Monaco werd verslagen. De wedstrijd om de supercup tegen FC Groningen wees op wat instabiliteit maar bovenal leek de kenmerkende snelheid, scherpte en effectiviteit nog intact.

Foto ANP / Olaf Kraak

Foto ANP / Olaf Kraak

De ploeg die met 17 punten voorsprong landskampioen werd zag z’n sterspeler én aanvoerder vertrekken. Als je Memphis Depay en Georginio Wijnaldum verliest, kun je moeilijk zeggen dat je er sterker op bent geworden. Ook Karim Rekik en rotatiespeler Oscar Hiljemark behoren tot de meest notabele spelers die Eindhoven lieten voor wat het is.

Phillip Cocu moet dit met name zien op te vangen met Maxime Lestienne en Davy Pröpper die van Vitesse kwam om de plek van Wijnaldum over te nemen. Ook Gaston Pereiro kan dat, al biedt hij de hoofdcoach tevens een alternatief voor Luciano Narsingh. Hector Moreno (oud-AZ) werd gisteren al medisch gekeurd als vervanger van Rekik.

Ajax
Daar is al genoeg over gezegd en geschreven afgelopen week na die mislukking tegen Rapid Wien. Zowel keuzes van de ehemalig gevierde Frank de Boer als het aankoopbeleid van de directie is reeds door de mangel gehaald, en dan moet het seizoen eigenlijk nog beginnen.

De aanloop naar ‘Rapid’ verliep grillig met verlies tegen de nummer 6 van Denemarken en een gelijkspel tegen Dinamo Moskou. Panathinaikos werd overtuigend opzijgezet. Belangrijk lijkt het definitief overnemen van de 21-jarige spits Arek Milik en van Riechedly Bazoer wordt op het middenveld veel verwacht.

Foto ANP / Olaf Kraak

Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax kon naar eigen zeggen niet beter dan twee verdedigers terug te halen: John Heitinga (Hertha BSC) en Mitchell Dijks (Willem II). Nemanja Gudelj kwam van AZ en Amin Younes is de grote onbekende; hij werd opgehaald in Mönchengladbach. Konijn uit de hoge hoed is spits Yaya Sanogo. Ricardo Kishna, Niklas Moisander en Kolbeinn Sigthorsson waren de belangrijkste uitgaande transfers.

Feyenoord

Altijd goed voor reuring maar met het vroeg vastleggen van verloren zoon Dirk Kuijt werd de rust lang bewaard. De resultaten blijven vooralsnog echter uit. Fortuna Düsseldorf werd verslagen, maar Olympiakos bleek veel te sterk en ook tegen het Southampton van Ronald Koeman bleek collega Giovanni van Bronckhorst nog ruim voldoende werk aan de winkel te hebben. Ontluisterend was de oefennederlaag tegen VVV Venlo.

Probleem voor Van Bronckhorst lijkt te zijn: waar zet ik Kuijt neer en wat doe ik dan met Kazim Richards? Een luxeprobleem. Veel prangender is de vraag hoe het middenveld op orde komt na het vertrek van Jordi Clasie en tevens houdt de bezetting van de backposities niet bepaald over.

Foto ANP/ Jerry Lampen

Foto ANP/ Jerry Lampen

De afgelopen week is er echter vooral positiviteit rond de Kuip. Op het vertrek van jeugdproduct Jean-Paul Boëtius werd slagvaardig geanticipeerd door in te gaan op de sollicitatie van oud-international Eljero Elia. Tevens werd met machtsvertoon spits Michiel Kramer bij ADO weggehaald toen Feyenoord hem eenmaal echt wilde. Met Vitesse-duo Jan-Arie van der Heijden en, met name, Marko Vejinovic werden eerder al versterkingen binnengehaald.

De jokers

De top vijf werd vorig jaar compleet gemaakt door AZ en Vitesse. Beide clubs verloren deze zomer veel spelers en passen dus een hoop nieuwe gezichten in. Vitesse speelde volgens de kenners “het leukste voetbal van Nederland” en met zoveel Chelsea-input (vijf stuks) mag opnieuw wat verwacht worden.

AZ kwam de afgelopen week prima voor de dag in de Europa League. Verder kwam FC Groningen vorig weekend tegen PSV heel behoorlijk over. Vraagtekens staan er bij FC Twente dat zo in verval is geraakt en natuurlijk de drie promovendi NEC, Roda JC en De Graafschap.

Vanavond om 19.45 uur begint het eredivisieseizoen 2015-2016 dan echt. In Kerkrade trappen Roda JC en Heracles de nieuwe jaargang af.

Lees in NRC Weekend: Eredivisietrend: jong, jonger, jongst (€) waarin dieper wordt ingegaan op Zivkovic en nog jonger talent zoals Juninho Bacuna (Groningen), Steven Bergwijn (PSV) en Abdelhak Nouri (Ajax).