Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Blauwhelm schiet collega’s dood in Centraal-Afrikaanse Republiek

Een Rwandese soldaat die diende bij de vredesmacht van de Verenigde Naties in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft vier collega’s doodgeschoten en acht anderen verwond. Dat heeft het Rwandese ministerie van Defensie vandaag laten weten.

Vredestroepen actief in de CAR.
Vredestroepen actief in de CAR. Foto EPA / Legnan Koula

Een Rwandese soldaat die diende bij de vredesmacht van de Verenigde Naties in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft vandaag vier collega’s doodgeschoten en acht anderen verwond. Dat heeft het Rwandese ministerie van Defensie laten weten, meldt persbureau Reuters.

De militair sloeg daarna de hand aan zichzelf. Alle omgekomen blauwhelmen kwamen uit Rwanda. Wat de man dreef tot de gewelddadige actie is nog niet bekend. Het ministerie zei in een verklaring:

“Het onderzoek om het motief achter deze verwerpelijke schietpartij te achterhalen is onmiddellijk van start gegaan. We vermoeden dat terrorisme de oorzaak is, maar sluiten een psychische ziekte ook niet uit.”

MINUSCA

Het incident had om 5.45 uur lokale tijd plaats in het hoofdkwartier van het Malinese bataljon, vlakbij de hoofdstad Bangui. De gewonde blauwhelmen zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Bangui. De VN-missie in de CAR, MINUSCA geheten, is sinds 2014 actief in het door strijd verscheurde land. Een woordvoerder van MINUSCA condoleerde vandaag de families van de slachtoffers.

De vlam in de CAR sloeg begin 2013 in de pan toen islamitische Seleka-rebellen een staatsgreep pleegden. Dat leidde tot gewelddadige vergeldingsacties van christelijke Anti-Balaka-milities, die tienduizenden moslims om het leven brachten. Inmiddels is het Seleka-regime verdreven en is een overgangsregering ingesteld in de CAR.

Nog steeds strijd

Dat heeft echter geen vrede gebracht. Het geweld duurt nog altijd voort en heeft ertoe geleid dat honderdduizenden mensen zijn ontheemd en dat het gezondheidsstelsel in het land is ingestort. Het leeuwendeel van de moslimbevolking is naar het buitenland gevlucht uit angst voor aanvallen van christelijke strijdgroepen.

Onze correspondent Koert Lindijer was eind 2013 in de CAR. Hij maakte daar deze reportage.