Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Principeakkoord tussen Griekenland en crediteuren’

Foto EPA / Orestis Panagiotou

De Griekse regering heeft voorlopig overeenstemming bereikt met haar geldschieters over nieuwe hervormingen. Dat is een stap naar nieuwe financiële steun voor Griekenland. Dat meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung, die beweert het document in handen te hebben, vandaag.

In het 27 pagina’s tellende akkoord zou worden afgesproken dat er 500 miljoen euro wordt bezuinigd op de krijgsmacht en dat bepaalde beroepsgroepen niet langer worden beschermd. Zo moet meer concurrentie mogelijk worden en monopolievorming worden tegengegaan. Subsidies aan boeren moeten uiteindelijk helemaal worden afgeschaft. De plannen gelden voor de komende drie jaar.

Alle ogen gericht op Berlijn

Als de EU-lidstaten instemmen met de plannen, kan Athene op 20 augustus rekenen op een nieuw hulppakket. Er wordt vooral gekeken naar of Duitsland akkoord gaat met de voorstellen. De regering van Angela Merkel heeft zich de afgelopen tijd hard opgesteld tegenover Athene.

De Europese Commissie, de ECB en het IMF (de zogeheten trojka) maken dan 86 miljard euro over naar Griekenland. Zaterdag lieten vertegenwoordigers van de geldschieters al weten dat er een “heel goede samenwerking” was met het Griekse onderhandelingsteam.

Athene bereikte vorige maand een akkoord met de eurozone over maatregelen die het economisch noodlijdende land moet doorvoeren in ruil voor steun. Een week daarvoor stemden de Grieken juist tegen soortgelijke voorstellen van de schuldeisers.