Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Prijswinnende fotograaf wil mensen aan het denken zetten

De kwelling van de maatschappij. Winnaar van de publieksprijs in NRC's fotowedstrijd in de maand juli, thema Straatfotografie.
De kwelling van de maatschappij. Winnaar van de publieksprijs in NRC's fotowedstrijd in de maand juli, thema Straatfotografie. Foto: Sven Signe den Hartogh

“Die man lag op straat te trillen en had duidelijk hulp nodig. Maar iedereen liep door,” zegt Sven Signe den Hartogh. Den Hartogh (22) is kunstenaar en oprichter van lifestyleplatform The Stranded Sailors. Sinds ongeveer een jaar houdt hij zich ook bezig met fotografie. Zijn foto, van een jongen die zich bekommert om een man die in een drukke winkelstraat ligt, kreeg 886 stemmen en wint daarmee de publieksprijs van NRC’s fotowedstrijd van juli, met het thema Straatfotografie.

“Het contrast tussen de man en voorbijgangers staat natuurlijk centraal,” vertelt Den Hartogh. Hij maakte de foto tijdens een trip naar Londen. “Van een afstandje zag ik één jongen naar de man toelopen. Hij vroeg wat hij voor hem kon doen. De foto geeft daarmee het typische bystander effect weer. Veel mensen lopen door, omdat andere mensen ook niet helpen.”

De titel van de foto, ‘De kwelling van de maatschappij’, koos Den Hartogh bewust. “Mensen geven voornamelijk om zichzelf en om consumeren, en niet meer om iemand die op straat ligt. Ik vind dat een kwelling. Misschien is deze meneer dakloos, dat weet ik niet. Maar hij is ook een mens. Mijn foto zal geen levens veranderen. Maar als één iemand overweegt wat hij of zij zou doen in die situatie, vind ik dat een fijne gedachte.”

Analoog fotograferen dwingt je om na te denken

Of de foto gelukt was, zag Den Hartogh pas een paar weken nadat hij terugkwam uit Londen. “Ik fotografeer graag analoog, dus ik zie het eindresultaat pas na het ontwikkelen. Met een digitale camera klikken veel mensen maar wat, want ze kunnen de foto’s toch weer verwijderen. Analoog fotograferen dwingt je om na te denken en op het juiste moment te klikken, omdat het anders gewoon te duur wordt.”

Straatfotografie ligt Den Hartogh goed en hij is van plan de komende jaren nog talloze keren de straat op te gaan. “Ik ben pas net begonnen, dus in de toekomst wil ik graag nog veel meer experimenteren, ook met abstracte beelden. Foto’s over elkaar heen leggen, beelden waarop dingen verdwijnen, een gezicht in een boom verwerken. Dat stukje magie ontbreekt in het leven van veel mensen. Ik hoop dat ze een magisch gevoel krijgen als ze mijn foto’s zien.”

Foto’s bekijken en inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand augustus is Vakantie in eigen land.