Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politiebaas Bouman wil niet zeggen of hij eisen vakbonden steunt

Binnen de politie krijgt Gerard Bouman veel kritiek.
Binnen de politie krijgt Gerard Bouman veel kritiek. NRC / Frank Ruiter.

De baas van de nationale politie Gerard Bouman wil zich niet uitlaten over de vraag of hij het eens is met de eisen van de politievakbonden voor meer salaris voor agenten. In een interview met NRC zegt hij alleen dat hij hoopt dat er voor de politie “een goede CAO” komt.

Dit weekend kunnen verscheidene voetbalwedstrijden uit de eredivisie niet worden gespeeld wegens stakingen door de politie. De korpschef zegt zich “intern nooit te hebben uitgelaten” over looneisen. “En de vraag of één euro per uur voldoende is voor piketdiensten, vind ik ook helemaal niet interessant.”

Onder agenten is er veel kritiek op Bouman omdat hij de al maanden aanhoudende politieacties voor meer salaris niet nadrukkelijk steunt. Vooral op het intranet van de politie zelf wordt er vaak luidruchtig geklaagd over Bouman. “Daar lig ik niet wakker van”, zegt de politiebaas over de kritiek. Hij zegt dat er door de korpsleiding is uitgezocht hoeveel agenten er precies klagen op het intranet. “We komen aan zo’n tweeduizend verschillende namen. Dat is minder dan drie procent van het personeel. Dus 97 procent klaagt niet.”

Bouman ervaart nog altijd veel steun bij agenten

De politiebonden hebben laten weten dat er geen vertrouwen meer is in Bouman. Hij spreekt zelf tegen dat agenten hem niet meer zouden steunen:

“Elke keer als ik met collega’s praat, krijg ik een volstrekt ander beeld. Dan zeggen ze: Gerard, we willen dat je blijft. Dat hoor ik om de haverklap. Ik hoor dat agenten blij zijn met het nieuwe uniform, een nieuw pistool, met nieuwe verbindingsmiddelen.”

Bouman, die in 2013 werd benoemd tot eerste korpschef van de nationale politie, zegt verder te willen werken aan de haperende reorganisatie van de politie. “Ik ben benoemd tot 1 januari 2019 en ik ben vast van plan die termijn vol te maken.”

Lees ook het interview met Bouman: Incidenten overschaduwen het echte politiewerk