Panda stemt eet/slaapritme af op zijn bamboedieet

Panda’s eten hun bamboe ’s ochtends, in de namiddag en rond middernacht. Ze hebben geen vijanden en kunnen eten wanneer het hen uitkomt.

foto thinkstock

Dagdieren verzamelen hun voedsel overdag. Nachtdieren verlaten hun holen pas als de zon onder is gegaan. En er zijn schemerdieren die verschijnen rond het eerste en laatste licht van de dag.

En dan is er nog de panda, een dier dat wars is van traditionele dagindelingen. De logge bamboe-eter trekt zijn eigen plan: hij eet bamboe in de ochtend, in de namiddag en rond middernacht. Dat ontdekten Chinese panda-onderzoekers door panda’s GPS-halsbanden om te binden (Journal of Mammalogy, 25 juli).

De reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca) verteert maar twintig procent van de bamboe die hij eet. Een panda besteedt daarom gemiddeld 14 uur per dag aan eten, voor de rest slaapt het dier. Maar hoe de panda zijn tijd verdeelt tussen eten en slapen, was tot nu toe nauwelijks onderzocht.

De Chinese onderzoekers zenderden daarom vijf wilde panda’s uit het Wolong-reservaat in het zuidwesten van China: vier vrouwtjes (Pan Pan, Mei Mei, Zhong Zhong en Long Long) en één mannetje (Chuan Chuan).

Drie panda’s deelden hetzelfde, afwijkende dagritme. Ze waren het meest actief tussen tien en twaalf uur ‘s ochtends, in de namiddag van vier tot zeven en tussen elf en drie uur ‘s nachts. Ook de jonge panda Long Long was drie keer per dag actief, maar haar activiteit piekte niet zo duidelijk als bij de andere drie. Alleen Pan Pan volgde een bekend ritme: zij was actief rond de schemering.

De meeste planteneters zijn dagdieren. Maar omdat panda’s een onbekommerd leven leiden, er bestaan geen roofdieren die panda’s eten, kunnen ze het zich veroorloven om bamboe te eten wanneer het hen uitkomt, denken de onderzoekers.

Het ritme van de Wolongpanda’s verschilt met dat van de panda’s uit het Qinling-gebergte. Deze panda’s zijn vooral overdag actief, tussen één uur ‘s middags en vijf uur ‘s avonds. Mogelijk ligt dat aan het dieet: de Qinlingpanda’s eten twee bamboesoorten die voedzaam zijn en traag verteren. Wolongpanda’s eten voornamelijk één licht verteerbare bamboesoort. Hun energievoorraad is eerder uitgeput, waardoor ze vaker op bamboejacht moeten.