Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Natuurbrand in Spanje - 3.000 mensen geëvacueerd

Een grote natuurbrand in het westen van Spanje heeft sinds donderdag 6.500 hectaren verwoest. In totaal is nu in Spanje meer natuur verwoest door brand dan in de voorgaande twee jaar.

Blushelikopters, vandaag, boven Hoyos
Blushelikopters, vandaag, boven Hoyos Foto AFP / David Arranz

Een grote natuurbrand in het westen van Spanje heeft sinds donderdag 6.500 hectaren verwoest. Vanochtend vroeg zijn duizend inwoners van de stad Hoyos, bij de bergketen Sierra de Gata, geëvacueerd, schrijft persbureau AFP. Een nacht eerder werden al 2.000 mensen ontzet in gebieden dicht bij de brand.

Zo’n driehonderd brandweerlieden hebben vannacht geprobeerd de brand te bestrijden, maar door de harde wind heeft die zich juist snel verspreid. Vooral de rook zou een gevaar vormen voor de inwoners van Hoyos.

De brandweer denkt dat de brand is aangestoken. De manier waarop de brand is ontstaan op een specifieke, geïsoleerde plek, doet dat vermoeden. Bovendien is het in de Sierra de Gata niet droger en warmer dan in de rest van de regio Extremadura.

Ook in het zuidoosten van Spanje (in de regio Murcia) woeden bosbranden. Eind vorige maand werden in het noordoosten van het land honderden mensen geëvacueerd. In totaal zijn dit jaar in Spanje al 54.000 hectaren verwoest door brand. Dat is meer dan in de voorgaande twee jaar samen.