Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Nachtelijke gevechten in Kabul, dodental stijgt

Gevechten in Kabul hebben vannacht het leven gekost aan drie mensen. De aanval vond plaats bij een basis voor Amerikaanse speciale eenheden.

De straat wordt schoongemaakt na de zelfmoordaanslag bij de politieacademie
De straat wordt schoongemaakt na de zelfmoordaanslag bij de politieacademie Foto EPA / Hedayatullah Amid

Gevechten in Kabul hebben vannacht het leven gekost aan een medewerker van de NAVO-missie daar en twee opstandelingen. De gevechten vonden plaats bij een basis in de Afghaanse hoofdstad en volgt op meerdere aanslagen, gisteren, bij onder meer een politieacademie, de luchthaven en bij een overheidsgebouw. Het dodental van 24 uur aan onlusten ligt op 36, meldt persbureau AFP.

Update 11.10 uur: Bij de aanslag gisteravond  op de politieacademie zijn minstens veertig agenten en burgers gewond en gedood, stelt het ministerie van Defensie in een verklaring.

Bij de aanval bij Camp Integrity, volgens de Wall Street Journaal het hoofdkwartier van Amerikaanse speciale eenheden in Afghanistan, kwamen acht burgerpersoneelsleden om en raakten ten minste drie Amerikanen gewond. Het incident wordt nog onderzocht, liet een Amerikaanse functionaris weten tegenover Reuters.

Uitbreiding Talibaan

De verantwoordelijkheid voor de aanslag bij de politieacademie is opgeëist door de Talibaan, wat past in een reeks recente aanslagen. Het zijn de dodelijkste aanslagen sinds de aanstelling van Akhtar Mohammed Mansour als de nieuwe leider van de fundamentalistische islamitische strijdgroep.

De Talibaan proberen hun invloed in het land vanuit het zuiden en oosten uit te breiden naar het noorden. Terreurgroep Islamitische Staat krijgt ook steeds meer voet aan de grond in Afghanistan.

intern conflict

De Talibaan zouden naar verluidt in een interne crisis verkeren. Niet alle groepen binnen de Talibaan zweren trouw aan hun nieuwe leider. Akhtar Mohammed Mansour is de opvolger van Mullah Omar, van wie vorige week buiten kwam dat hij al twee jaar geleden was overleden. Kort daarop werd zijn opvolger gekozen. Door de onrust die dat heeft veroorzaakt, bestaat onzekerheid over de vredesonderhandelingen tussen de Talibaan en de Afghaanse regering.

Woensdag maakte de VN-organisatie voor Afghanistan UNAMA bekend dat het aantal vrouwen en kinderen dat slachtoffer wordt in het Afghaanse conflict flink is toegenomen. De gevechten in Afghanistan zijn geïntensiveerd sinds de internationale missie eind vorig jaar eindigde. Nog steeds zijn 13.000 NAVO-troepen in Afghanistan gestationeerd, maar hun taak is vooral beperkt tot het opleiden en adviseren van Afghaanse collega’s.