Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan! nrc.next helpt.

Stelling: Voor een bedrijf dat meer plastic pasjes in omloop brengt dan de gemiddelde bank, is HelloFresh een rare naam

HelloPlasticSoup, dat is misschien een betere naam. Al zal het de 75.000 Nederlandse klanten waarschijnlijk worst zijn hoe duurzaam de ‘duurzame’ eetdoos is. Zoals klant Esther Jurg op de site van HelloFresh als aanbeveling zegt: „Heel fijn dat ik niet hoef na te denken.”

Stelling: Supermarkten zijn van groot maatschappelijk belang

Picnic, HelloFresh, reuzehandig, die thuisbezorgdiensten voor de drukke yup, maar vergeten we zo niet de leuke kanten van supermarkten? Je kunt er gratis dingetjes proeven, je hoort er liedjes die je kunt meeneuriën, je kunt kijken wat andere mensen kopen en je daar superieur over voelen (omdat zij wél een bak Ben & Jerry’s hebben en geen biologisch vlees en véél minder groente) of juist mededogen voelen (zij kopen vlaflip). In de supermarkt hou je voeling met de rest van de samenleving, alleen al omdat je kunt zien wat ándere mensen eten. En je kunt er besluiten om tóch die chocoladereep of kokosmakronen mee te snaaien.

Stelling: Wie nu de hele tijd foto’s vanaf Franse terrassen of Siciliaanse stranden op Facebook zet, moet ook B zeggen

Dus niet ons, achterblijvers, alleen maar gek maken met vakantiefoto’s maar ook straks graag de beelden van de eerste dag op kantoor, met in plaats van Aperol Spritz slappe automatenkoffie en in plaats van calamari fritti de vermicellisoep in de kantine. En anders moet er een knop op Facebook komen die alle bergtoppen, blauwe zeeën en dorpspleintjes eruit filtert.

Stelling: We hadden naar Robert Zemeckis moeten luisteren

Aan hijsneuzen (woord van Christiaan Weijts) geen gebrek na het omvallen van die kranen in Alphen aan den Rijn. Maar beter dan achteraf allemaal zo goed weten wat er misging, zouden aannemers eens naar Back to the Future moeten kijken. Als we serieus aan de slag waren gegaan met de voorspellingen van filmmaker Robert Zemeckis voor 2015 had die brug misschien gewoon met een mega-hooverboard op z’n plek kunnen worden getild. Nooit meer omvallende hijskranen!

Stelling: Voetbalclubs moeten opdraaien voor politie-inzet

Gehoord, toen de politie bekendmaakte dit weekend te staken, zodat enkele Eredivisiewedstrijden niet konden doorgaan: „De gewone man moet er weer voor opdraaien.” Dixit een ontevreden voetbalsupporter – die zichzelf dus een ‘gewone man’ vindt. Misschien moeten we hem even vertellen dat de gewone man zich doorgaans niet zo bedreigend gedraagt dat hij omringd moet worden door ME. Laat clubs en zo de voetbalsupporters opdraaien voor de politie-inzet, niet de gewone man.

Stelling: Het is te warm voor meningen

Iedereen moet even ophouden met z’n mening te spuien, daar is het dit weekend veel te warm voor. Hoor je toch nog een mening, hebben we hier een paar handige dooddoeners voor je. ‘Ja, dat kun je wel vinden, maar het gaat toch niet veranderen.’ ‘Tja, wen er maar aan.’ ‘First world problem!’ ‘Ja, vertel dat maar aan de Grieken!’ ‘Je bent zelf een [mening invoegen].’ ‘Is dit van De Speld?’

en Thomas de Veen