Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Mag je dood en verderf mooi grafisch verbeelden?

Deel van de infographic over het aantal doden.
Deel van de infographic over het aantal doden. Mathew Lucas

Zeventig jaar geleden werd de eerste atoombom afgeworpen op de Japanse havenstad Hiroshima. Grafisch ontwerper Mathew Lucas, uit Engeland, maakte daar infographics van. Een discussie ontstond: is het wel ethisch om zoiets gruwelijks zo mooi te verbeelden?

De Amerikaanse atoomaanvallen op Japan kostten naar schatting 300.000 mensen het leven. Het was voor het eerst (en tot dusver voor het laatst) dat het atoomwapen werd ingezet. Lucas wilde dat verbeelden, vertelt hij aan PopSci. En “niet alleen het vallen van de atoombom, maar ook de gebeurtenissen die daartoe leidden, de gebeurtenis zelf en de betrokken landen”.

In de eerste infographic representeert elke lijn een gebeurtenis die leidde tot de nucleaire aanval, zoals de ontdekking van röntgenstralen door Wilhelm Röntgen in 1885. De vorm van de grafiek is de vorm van oprijzende rook. De tweede grafiek laat het aantal doden zien, in de vorm van het gloeiende bereik van bommenwerper Enola Gay, die de eerste atoomboom afwierp. De derde grafiek symboliseert de wereld in lijnen vanaf de ontwikkeling van de bom tot de afwerping op Hiroshima. De vorm is geïnspireerd op het atoom uranium-235.

De infographics zijn te zien bij PopSci.

Mooi gedaan. Maar is dat verantwoord? Data-onderzoeker Kate Crawford vroeg zich dat af op Twitter. Datavisualisatie-specialist Jer Thorp antwoordde: hij vindt van niet, vooral om de grafieken geen nieuwe informatie of inzichten bevatten.

Twitter avatar katecrawford Kate Crawford Um, data viz people? What are your thoughts on super pretty visualizations of Hiroshima for today’s anniversary? -__-http://t.co/MGdznTXDfN
Twitter avatar blprnt blprnt @katecrawford I have a lot to say about this But instead I’m just going to pretend that I never clicked this link.
Twitter avatar katecrawford Kate Crawford @blprnt I mean…tell me…is it actually, like, saying anything worthwhile?
Twitter avatar blprnt blprnt @katecrawford No. It’s an aesthetic exercise with the last data set ever that should be used for an aesthetic exercise.
Twitter avatar katecrawford Kate Crawford @blprnt yup. That’s pretty much how I feel about it. I can’t imagine what they were thinking?
Twitter avatar PhMai Philip Mai @katecrawford @BI_bestpractice That feels wrong somehow. Visually sound, but definitely tone deaf and insensitive.

Nukemap

Om de reikwijdte van een nucleaire aanval invoelbaar te maken, maakte nucleair historicus Alex Wellerstein een site: Nukemap. Daarmee kun je de kernbom die de Amerikanen op Hiroshima wierpen (Little Boy), op elke plek ter wereld loslaten. En zien wat de schade zou zijn - hoeveel mensen zouden sterven, tot waar gebouwen vernietigd zouden zijn en hoe ver de straling reikt.

Nukemap.

Nukemap.