Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Lidie Cohen op 67-jarige leeftijd overleden

Lidie Cohen en haar man, oud-burgemeester Job Cohen, bij de wereldpremière van de dansopera Pygmalion in 2010.
Lidie Cohen en haar man, oud-burgemeester Job Cohen, bij de wereldpremière van de dansopera Pygmalion in 2010. ANP / Evert Elzinga

Lidie Cohen, de vrouw van oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen, is dinsdag op 67-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Amsterdamse zender AT5. Ze leed aan MS. Lidie Cohen was betrokken bij Amsterdam en ging vaak met haar man naar bijeenkomsten.

Cohen is overleden in het ziekenhuis. De laatste jaren ging haar gezondheid sterk achteruit. De ziekte multiple sclerose werd bij haar in 1980 vastgesteld en in 1997 kwam ze in een rolstoel terecht.

Lidie Cohen was na haar studie lerares Nederlands en decaan. Ze was ook actief binnen de PvdA, onder meer voor feministische beweging de Rooie Vrouwen. Ze trouwde in 1972 met Job. Ze kregen twee kinderen.

Cohen was altijd open over haar ziekte. Ook haar man sprak hier vrijuit over. Zo zei Job Cohen in 2006 in een interview met Coen Verbraak, als antwoord op de vraag “hoe het is je vrouw zo te zien afbrokkelen?”:

“Dat is verschrikkelijk. Op mijn werkkamer staat een foto van toen ze nog gezond was. Als ik daar naar kijk denk ik: verdomd, wat had haar leven anders kunnen lopen als ze die kloteziekte niet had gehad. Ze kón zoveel, ze kon zo verschrikkelijk veel. Ik weet wel zeker dat ze zo wethouder in Maastricht had kunnen worden. En dat had ze dan ook heel goed gedaan. Dat is haar allemaal ontstolen.”

Lees een profiel van Lidie Cohen bij Het Parool.