Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Levenslang, geen doodstraf voor bioscoopschutter Aurora

De man die in 2012 in een bioscoop in Aurora in Colorado twaalf mensen doodschoot, krijgt een levenslange gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating. Dat hij niet de doodstraf krijgt, is een verrassing voor velen.

James Holmes moet levenslang de gevangenis in voor het bloedbad in een bioscoop in Aurora, Colorado bijna drie jaar geleden.
James Holmes moet levenslang de gevangenis in voor het bloedbad in een bioscoop in Aurora, Colorado bijna drie jaar geleden. Foto EPA/ RJ Sangosti

James Holmes, de man die in 2012 in een bioscoop in Aurora in Colorado twaalf mensen doodschoot tijdens de première van de film The Dark Knight Rises, krijgt een levenslange gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating. Dit is toch enigszins verrassend, aangezien eerder deze week werd besloten dat de doodstraf nog een optie bleef, wat velen zagen als opmaat naar een uiteindelijke veroordeling daartoe.

De negenkoppige jury kon niet tot een unanieme beslissing komen. De doodstraf kan alleen worden opgelegd als die er wel is. Is er ook maar één afwijkende stem, dan is de doodstraf al van tafel. Holmes werd afgelopen maand al schuldig bevonden aan moord.

De nu 27-jarige Holmes, een voormalig student neurowetenschappen aan de University of Colorado, was verantwoordelijk voor een van de grootste massamoorden ooit in Colorado. Die staat had eerder al te maken gekregen met de schietpartij op Columbine High School, waar twee leerlingen in 1999 twaalf medeleerlingen en een leraar doodschoten. Holmes doodde niet alleen twaalf mensen in Aurora, maar verwondde er nog tientallen meer. Sommigen van hen raakten verlamd.

Schizofrenie

De aanklagers hadden de doodstraf geëist voor Holmes. Zij voerden aan dat hij de aanval minutieus had voorbereid en dat het dodental zo hoog en het bloedbad zo verschrikkelijk was, dat de doodstraf de enige gepaste straf was.

Holmes advocaten zeiden echter dat hij niet uit haatgevoelens overging tot zijn daad, maar dat hij al jarenlang kampte met ernstige schizofrenie. Die zorgde ervoor dat hij leed aan waanbeelden.