Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Krachtige tyfoon Soudelor raast over Taiwain - twee doden

Een visser loopt op een pier in een veilige haven. Achter hem de aankomst van tyfoon Soudelor, in Ninge, in de zuidoostelijke Chinese provincie Fuijan.
Een visser loopt op een pier in een veilige haven. Achter hem de aankomst van tyfoon Soudelor, in Ninge, in de zuidoostelijke Chinese provincie Fuijan. EPA / Liu Tao China

Zeker twee mensen zijn in Taiwan om het leven gekomen door de krachtige tyfoon Soudelor. Twee miljoen huishoudens zitten zonder stroom. Dat schrijft persbureau Reuters.

Twitter avatar twc_hurricane Hurricane Central 5:30 pm ET Typhoon #Soudelor is making landfall in Taiwan now. 100+ mph winds, 3+ ft of rain: http://t.co/CioOa1N0VQ http://t.co/w7nnazEVSv
Twitter avatar robertspeta Robert Speta Sunrise I’m Soudelor. http://t.co/rg4DhQ9I9c

De tyfoon kwam vannacht aan land aan de oostkant van het land, in Yilan en Hualien, en zorgde voor stortregen en hevige windstoten, van wel 200 kilometer per uur. De autoriteiten waarschuwen voor overstromingen, modderstromen en rondvliegend puin. In hoofdstad Tapei is het openbaar vervoer stilgelegd.

De regen in Hualien:

Enorme golven bij de oostkust van Taiwan:

Later raast Soudelor over China

Honderden mensen zijn geëvacueerd en tienduizenden militairen staan klaar voor reddingsoperaties. De storm zal later vandaag in kracht afnemen, verwachten weerkundigen, en over de Chinese provincie Pujian razen. Ook daar is de regering begonnen met het evacueren van mensen.

Tyfoons komen vaker voor in deze tijd van het jaar in de Zuid-Chinese zee en de Pacifische Oceaan.